Crowdfunding na scheepsramp in Congo

Na de grootste scheepsramp van de afgelopen jaren op het Kivumeer in het oosten van Congo zijn nog 114 mensen vermist. Slechts 37 opvarenden zijn gered. Maar de schipbreuk haalde nauwelijks de pers. Wat liep er mis en hoe gaan de Congolezen zelf met hun verdriet om? 

De lange smalle vissersboot was in de nacht van maandag op dinsdag van Goma onderweg naar het zuiden van het Kivumeer. De ramp gebeurde ter hoogte van Kalehe. "Ik zat vooraan. Een grote golf sloeg over onze "pirogue" heen. Die sloeg om en we vielen allemaal in het water", getuigde de 18-jarige Alice Uwezo Ruchiga aan persbureau AFP. Alice en drie anderen konden zich vastklampen aan een stuk plastic en werden 22 uur later opgevist. Nog een veertigtal anderen konden ook worden gered. 

Officieel bestond de passagierslijst uit 49 volwassenen en zeven kinderen. Maar zoals vaak zaten er nog vele tientallen clandestiene opvarenden bij op de gammele boot. Een boot zonder zwemvesten. Daarom is de balans bijzonder zwaar.  Pas donderdag maakte president Tshisekedi bekend dat er zeker 13 mensen zijn omgekomen maar nog eens 114 anderen zijn vermist. 

Hoog bezoek

De president was zelf met een helikopter naar het vissersdorpje Mukwidja gevlogen. Daar kondigde hij voor vrijdag een dag van nationale rouw aan. Hij zei dat er een onderzoek zou worden ingesteld en dat alle passagiers op boten op het Kivumeer vanaf nu een reddingsvest moeten dragen. Zelf beloofde hij 1.000 reddingsvesten aan de gouverneur van Zuid-Kivu, waar het drama zich voordeed.  

Dit gebeurt omdat sommige hebzuchtige uitbaters versleten boten gebruiken. Ik doe er alles aan om dit soort rampen voortaan te voorkomen.
Felix Tshisekedi, president Congo

Intussen rouwen de inwoners van Mukwidja en omstreken om hun verdronken familieleden. Desange Habamungu, een moeder van acht kinderen, was gisteren nog altijd op zoek naar haar vermiste man. "Ze zijn lichamen gaan zoeken, maar ik weet niet of het lichaam van mijn man erbij zal zijn", vertelde ze aan AFP.

Crowdfunding kan ook in Congo

Nog voor de president de inwoners beterschap kwam beloven, kwamen verschillende inzamelacties op gang van middenveldsorganisaties en particulieren. Op sociale media krijgen de acties veel aandacht.

De campagne #jesuiskalehe vraagt 1 dollar voor de slachtoffers. Burgerbeweging Lucha heeft zich aan de oproep gekoppeld en wil 10.000 euro bij elkaar krijgen.  Het geld gaat naar medicatie en andere hulpmiddelen voor de overlevenden en nabestaanden. Maar Lucha heeft ook mensen ter plaatse gestuurd om de lichamen van de vemisten te bergen, te identificeren en een waardige begrafenis te geven.

De nabestaanden van de scheepsramp op het Kivumeer hebben niet de miljoenen bij elkaar die Franse investeerders voor de Notre Dame veil hadden. Maar de solidariteit voor dit menselijke drama is, elk op zijn manier, te vergelijken. 

Meest gelezen