Videospeler inladen...

Egyptenaren stemmen in referendum over vraag of president al-Sisi tot 2030 aan de macht mag blijven

In Egypte wordt een referendum gehouden over de grondwetswijziging die president Abdel el Fattah al-Sisi meer macht zal geven. De stembureaus werden vanochtend geopend en meer dan 60 miljoen stemgerechtigden zijn in het Noord-Afrikaanse land opgeroepen om deel te nemen. Het referendum duurt drie dagen en zou er onder meer voor zorgen dat al-Sisi zijn ambtstermijn tot 2030 kan verlengen. 

Op de Egyptische televisie was te zien hoe de president als een van de eersten zijn stem uitbracht. Algemeen wordt verwacht dat het referendum positief zal uitdraaien voor de president en dat er grotendeels “ja” zal worden gestemd.  Volgens waarnemers zal vooral de opkomstgraad bepalend zijn voor het resultaat. Daaruit zal ook blijken hoe populair al-Sisi nog is. Sinds hij besparingsmaatregelen heeft ingevoerd in 2016, is die gedaald bij het volk. 

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Het Egyptische parlement heeft de grondwetswijzigingen begin deze week met een tweederdemeerderheid beslist. Normaal gezien zou de tweede ambtsperiode van de 64-jarige president aflopen in 2022, maar door deze grondwetswijzigingen wordt zijn huidige termijn met nog twee jaar verlengd. Ook wordt het mogelijk voor al-Sisi om nog eens verkozen te worden voor opnieuw zes jaar.  

"Geen tijd om tegen-campagne te organiseren"

Aanhangers van al-Sisi beweren dat deze grondwetswijziging hem de kans geeft om zijn projecten en economische hervormingen verder af te maken.

Maar de oppositie klaagt aan dat ze geen kans krijgen om een tegencampagne te organiseren. "Ze geven ons zelfs geen tijd om een campagne te organiseren om mensen te vragen "nee" te stemmen"," zei Khaled Dawoud, een lid van de Civil Democratic Movement, een oppositiepartij.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

 Critici vinden dat deze wijziging de president enkel meer macht gaat geven en Egypte "opnieuw zal hervormen naar een autoritair bewind". Volgens Human Rights Watch ondergraven de grondwetwijzigingen de teruglopende onafhankelijkheid van Justitie en geeft ze de militairen meer macht om zich in het politieke leven te mengen. Mensenrechtenorganisaties en waarnemers verwachten geen vrije stemming en waarschuwen voor een verdere verslechtering van de mensenrechten in het land.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen