Videospeler inladen...

Gele hesjes voor 23e keer op straat in Frankrijk, politie zet traangas en rubberkogels in

In Frankrijk zijn de “gele hesjes” voor de 23e week op rij op straat gekomen. In heel het land zijn meer dan 60.000 politiemensen gemobiliseerd. De betoging in Parijs verliep rumoerig. De politie heeft traangas en rubberkogels ingezet, tot nu werden 189 mensen opgepakt.

Zo'n 9.600 "gele hesjes" zijn deze middag op straat gekomen in Frankrijk, onder wie 6.700 in Parijs, dat meldt het ministerie van Binnenlandse zaken. De "gele hesjes" protesteren tegen de sociale en fiscale politiek van de regering.

Uit angst voor nieuwe rellen zijn er in heel het land erg veel politiemensen gemobiliseerd en dat blijkt nodig want de betoging in Parijs verliep zeer rumoerig. Vooral in de buurt van Place de la République liep het tegen de middag uit de hand. Zo werden er al verschillende moto's in brand gestoken. Ook affiches van de Franse president Emmanuel Macron moesten de vlammen trotseren.

De politie heeft meerdere charges uitgevoerd, er werd ook traangas ingezet en zijn rubberkogels gebruikt om de situatie onder controle te krijgen. Tot deze middag heeft de politie in Parijs 11.000 preventieve controles uitgevoerd en 189 mensen opgepakt. In de hoofdstad waren vier betogingen voorzien, waarvan er twee werden verboden.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

We willen een waardig leven, ik ben met pensioen, maar ik ben hier voor de  volgende generaties

Demonstrant Joël Blayon

"We willen een waardig leven, ik ben met pensioen, maar ik ben hier voor de volgende generaties. Laat Macron er niet mee wegkomen", zegt Joël Blayon, een 60-jarige gepensioneerde visser. Hij is een van de vele "gele hesjes" die deze ochtend in Bercy, in het zuidoosten van Parijs, op straat kwamen. Tegen de middag trokken de manifestanten naar de Place de la République, waar de situatie onrustiger werd. 

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Langverwachte speech Macron

De Franse president zal donderdag zijn langverwachte toespraak houden met zijn antwoord op het maandenlange protest van de "gele hesjes".  Door de brand in de Notre-Dame werd de toespraak uitgesteld, oorspronkelijk stond de speech op maandag gepland. Een aantal van de maatregelen die Macron wil ondernemen, zijn al gelekt in de pers, maar de "gele hesjes" lijken niet onder de indruk. 

Macron is te traag met het aankondigen van zijn maatregelen. Als hij niet reageert op een meerderheid van onze eisen, zullen we er zijn

Demonstrant Yolande Rodrigues

"Macron is te traag met het aankondigen van zijn maatregelen. Als hij niet reageert op een meerderheid van onze eisen, zoals het referendum op burgerinitiatief, zullen we er zijn", zegt Yolande Rodrigues, een 47-jarige vrouw die heeft deelgenomen aan bijna alle nationale acties van de "gele hesjes".

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

"Notre-Dame, c’est pas nous”

Over de Notre-Dame lijken de gele hesjes verdeeld. Zo zie je posters in de optocht met “Je suis Notre-Dame”, maar je leest ook “Notre-Dame, c’est pas nous” en “Miljoenen voor de Notre-Dame! En voor ons, de armen?”.

Miljoenen voor de Notre-Dame! En voor ons, de armen?

Demonstrant

Zo was er eerder kritiek te horen dat er enorm veel geld kon ingezameld worden voor de brand van de kathedraal, maar dat het blijkbaar niet kon voor de belangen van de “gele hesjes”. “Het is goed dat er zoveel geld kon ingezameld worden voor de Notre-Dame, maar als je ziet wat er op zo’n korte tijd mogelijk is voor zo’n gebouw is het zonde dat het ook niet voor andere zaken kan…”, klonk het nog. 

31.000 deelnemers vorige week

Vorige week werden op hetzelfde tijdstip rond de middag 7.500 "gele hesjes" geteld, onder wie 1.300 in Parijs. In totaal werden er die dag in Frankrijk 31.000 deelnemers vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, in de hoofdstad waren het er toen 5.000 in totaal. 

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Stijn Vercruysse geeft een laatste stand van zaken vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen