Archieffoto Kivumeer met vissersboten

Veertig lichamen gevonden in Rwanda na schipbreuk op Kivumeer in Congo

De reddingsdiensten in Rwanda hebben veertig lichamen gevonden van slachtoffers van de scheepsramp op het Kivumeer in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Dat melden de lokale autoriteiten.

De lichamen werden op de oever van het meer gevonden op Rwandees grondgebied, aldus verantwoordelijken van Gisenyi, een stad aan de Congolese grens, vlakbij Goma.

Vijf reddingsboten zijn momenteel op het meer op zoek naar andere lichamen

Dyrckx Dushime

 "Vijf reddingsboten zijn momenteel op het meer op zoek naar andere lichamen", vertelt Dyrckx Dushime van het Rwandese Rode Kruis. De gevonden lichamen zullen worden overgebracht naar Congo.

"142 families in rouw"

Door de schipbreuk zijn 142 families in rouw, zei de Congolese president Félix Tshisekedi. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers er juist zijn gevallen toen de ferry kapseisde tussen Goma en het Kalehegebergte. Dat komt omdat er niet geweten is hoeveel mensen er op het schip zaten. Op de officiële passagierslijst stonden 56 namen, maar in totaal zaten er ongeveer 200 mensen aan boord. Veertig mensen konden gered worden, zeker een dertigtal lichamen werden al geborgen.

President Tshisekedi heeft aangekondigd dat er een onderzoek gestart wordt naar de uitbater van de ferry. Hij heeft ook beslist dat het verplicht wordt voor passagiers op het Kivumeer om een reddingsvest te dragen. Daarnaast heeft hij duizend reddingsvesten aan de gouverneur van Zuid-Kivu bezorgd.

Balans schipbreuken Congo vaak zwaar

In Congo is de balans van de slachtoffers bij een schipbreuk vaak zwaar doordat de boten overbeladen en versleten zijn. Meestal zijn er geen reddingsvesten aan boord en kunnen veel passagiers niet  zwemmen. Toch wordt veel per boot gereisd omdat de wegen tussen Goma en Bukavu en de naburige provincie Noord-Kivu in slechte staat zijn en er zich in de regio verschillende gewapende groepen bevinden.

Meest gelezen