WHO-arts gedood bij aanval op ebolacentrum in Congo

Bij een aanval op een ebolacentrum in de Oost-Congolese stad Butembo is vrijdag een arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het leven gekomen. Dat heeft de WHO meegedeeld.

Volgens de lokale media werd de aanval uitgevoerd op het katholiek universitair ziekenhuis van Butembo, waar zich een transitcentrum voor ebolapatiënten bevindt. Patiënten worden er onderzocht en worden vervolgens overgebracht naar een behandelingscentrum. Het is niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd. Volgens de Congolese bronnen was het slachtoffer een arts uit Kameroen. Er raakten ook twee mensen gewond.

"Dit is een erg trieste dag", schrijft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van WHO, op Twitter. "Gezondheidswerkers werken de klok rond om hun levens te redden. Gezondheidswerkers zijn geen doelwit."

Butembo, in de provincie Noord-Kivu, bevindt zich in het epicentrum van de huidige ebola-epidemie in Congo. In Noord-Kivu en in de naburige provincie Ituri zijn al meer dan 1.300 mensen besmet geraakt. Meer dan 840 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Het werk van de hulpverleners in de regio wordt ernstig bemoeilijkt door verschillende aanvallen op ebolacentra en door de milities die actief zijn in de regio.

Meest gelezen