Videospeler inladen...

Vlaamse ontsnapt nipt aan aanslagen in Sri Lanka: "Was net door een van die hotels gewandeld"

Er komen verschillende getuigenissen binnen na de aanslagen op Sri Lanka. De Vlaamse Anthe Ickx woont in Colombo en is samen met haar zoontje nipt ontsnapt aan de terreur. Ilse Driesse verbleef in een hotel op enkele honderden meters van de getroffen hotels in Colombo. "Het voelt als een spookstad, heel benauwend".

Anthe Ickx woont in het centrum van Colombo, midden tussen drie van de getroffen hotels: het Kingsbury Hotel, de Shangri-La Colombo, en de Cinnamon Grand Colombo, en in de buurt van een kerk waar er aanslagen gebeurden. "Ik was met mijn zoontje boodschappen gaan doen, na de Paasvakantie, en ben daarbij door een van de hotels, de Cinnamon Grand, gewandeld. Alles was toen oké. Toen we terugkeerden, zagen we dat het hotel geëvacueerd was", vertelt Ickx. 

Het duurde even voor het doordrong hoe ernstig de situatie was: "Ze vertelden ons dat er een explosion was geweest. We zijn naar huis gegaan en hadden niet echt door dat er veel meer aan de hand was. Ik dacht dat er gewoon een brand was of zo. (...) Nu is het hier rustig, maar dat is omdat ze de buurt hebben afgesloten."

"Er is nog absoluut niks bekend over wie de aanslagen pleegde en wat de motieven waren, en de overheid vraagt mensen expliciet om niet te gaan speculeren op de sociale media."

Bekijk hieronder de getuigenis van Anthe Ickx:

Videospeler inladen...

Ilse Driesse: "Een spookstad"

Ilse Driesse, die voor haar studie zes maanden stage doet in Sri Lanka, was op het moment van de aanslagen toevallig in Colombo. "Ik had dit weekend vrienden afgezet aan de luchthaven en was nog een nacht op hotel in Colombo gebleven", vertelt Driesse aan VRT NWS. "Op een gegeven moment kreeg ik telefoon dat er aanslagen waren in Colombo. De drie getroffen hotels bleken op een paar honderd meters van mijn hotel te zijn."

Driesse nam contact op met haar familie en stagebegeleiding en volgde in de uren die volgden het nieuws in haar hotelkamer. Na overleg besliste ze om Colombo te verlaten. Om de bushalte te bereiken, moest ze voorbij de getroffen hotels wandelen. "Het voelde als een spookstad. Het enige wat ik zag waren enorm veel ambulances, veel militairen, veel politie, maar amper nog auto's, amper openbaar vervoer, geen mensen op straat. Het was bangelijk, benauwend."

Het bleek relatief makkelijk om uit Colombo weg te raken. "Ik durfde niet meer te wachten tot ik de bus naar mijn woonplaats op het platteland kon nemen, die rijdt maar een keer per dag." Driesse nam de bus naar Matara, een stad helemaal in het zuiden van het land, op ongeveer 150 kilometer van Colombo. Van daaruit reist ze verder naar haar woonplaats. Volgende week keert ze, zoals eerder al gepland, terug naar België.

Het hotel Shangri-La Colombo na de aanslag.
AFP or licensors

Meest gelezen