"Anomalie" tijdens motortest voor SpaceX-ruimtecapsule

Er is een onverwacht probleem opgetreden tijdens een routinemotortest met de Crew Dragon-capsule, die vorige maand nog een geslaagde testvlucht hield naar het ISS. Het programma om naar het Internationale Ruimtestation te vliegen, kan nu eventueel vertraging oplopen. 

Het incident deed zich voor in Florida, op het Cape Canaveral Air Force Station. Vanop afstand konden strandgangers grote rookpluimen zien opstijgen. Moederbedrijf SpaceX van Elon Musk zei in een mededeling dat "de eerste tests succesvol waren verlopen, maar de laatste test resulteerde in een anomalie op de testbasis." 

Volgens een woordvoerder van de US Air Force is niemand gewond geraakt en was alles snel onder controle. 

Vorige maand nog lanceerde SpaceX een geslaagde missie naar het ISS, waar Crew Dragon werd aangekoppeld en na een kort verblijf weer werd losgekoppeld. De test, zonder mensen aan boord maar met veel meetapparatuur, was een opstapje naar bemande vluchten naar het ISS, waarbij de Verenigde Staten niet langer afhankelijk zouden zijn van de Russen en hun Sojoez-capsule om naar de ruimte te gaan. 

Die vluchten zouden in principe later dit jaar van start gaan, maar zullen mogelijk vertraging oplopen door dit incident. SpaceX heeft alvast een onderzoek geopend. 

Meest gelezen