AFP or licensors

Duizenden Riffijnen betogen in Marokkaanse hoofdstad voor vrijlating van leiders

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat hebben duizenden Riffijnen betoogd voor de vrijlating van de leiders van hun protestbeweging tegen de sociaal-economische achterstelling van de Rif, in het noorden van het land. Twee weken geleden had het hof van beroep van Casablanca de celstraffen tot 20 jaar bevestigd die in eerste aanleg waren uitgesproken wegens het ondermijnen van de openbare orde en het bedreigen van de nationale eenheid.  

De betogers droegen de Amazigh-vlag mee, de vlag van het Berbervolk uit de noordelijke Rif-regio, en foto's van de leiders van de Hirak, de protestbeweging van de Berbers. 29 leiders hadden in eerste aanleg celstraffen gekregen van 2 tot 20 jaar. Die straffen zijn bevestigd in beroep.

"Vrijheid, waardigheid en rechtvaardigheid", "Lang leve de Rif" en "Het volk eist de onmiddellijke vrijlating van de Rif-gevangenen" scandeerden de betogers in Rabat. Ze eisen ook de vrijlating van een journalist die verslag heeft uitgebracht van de Hirak. De man heeft 3 jaar cel gekregen omdat hij volgens justitie heeft nagelaten een bedreiging tegen de nationale veiligheid te signaleren.

De protestbeweging van de Riffijnen begon al in oktober 2016, nadat een visverkoper uit wanhoop in een vuilniswagen sprong en omkwam. Hij probeerde zijn koopwaar te recupereren die de politie in beslag had genomen en had gedumpt omdat het ging om illegale koopwaar. Sindsdien is het onrustig in de Rif, een sociaal-economisch achtergestelde regio in Marokko.

Mede door de aanhoudende onrust heeft koning Mohammed VI beslist een deel van zijn macht af te staan aan het parlement.  

Meest gelezen