AFP or licensors

Herlees de liveblog: 207 doden bij aanslagen Sri Lanka (onder wie zeker 5 Britten), 13 verdachten gearresteerd

In Sri Lanka zijn op deze paasdag verschillende aanslagen gepleegd op kerken en hotels. Daarbij zijn zeker 207 doden en 450 gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlanders. Enkele uren na de eerste zes explosies gebeurden er nog twee andere ontploffingen. Intussen zijn 13 verdachten opgepakt. Volg in deze liveblog de laatste updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wat weten we tot nu?

  • In Sri Lanka zijn verschillende kerken en hotels getroffen door explosies. Vanmorgen waren er zes - vrijwel simultane - ontploffingen, waarvan zeker twee uitgevoerd door zelfmoordcommando's die een bom lieten ontploffen. Enkele uren na de eerste zes aanslagen gebeurden er ook twee andere ontploffingen.
  • De getroffen hotels bevinden zich in de hoofdstad Colombo, net als een getroffen kerk. Twee andere kerken werden aangevallen ten noorden van Colombo en in het oosten van Sri Lanka. De twee laatste explosies vonden plaats in buitenwijken van Colombo.
  • De aanslagen zijn nog niet opgeëist, de ware toedracht is dus nog niet bekend. Wel lijkt het erop dat de aanslagen zijn gericht tegen christelijke en buitenlandse doelwitten. De Sri Lankaanse minister van Defensie spreekt van terrorisme en van religieus extremisme. 13 verdachten zijn intussen opgepakt.
  • Het dodental staat nu op 207, laat een politiewoordvoerder weten. Onder de doden zijn ook zeker 27 buitenlanders. Van eventuele Belgische slachtoffers is nog geen weet. Daarnaast zijn er ook 450 gewonden gevallen.
  • De regering van Sri Lanka heeft een avondklok ingesteld.

Al 13 verdachten gearresteerd

Volgens een politiewoordvoerder zijn er al 13 verdachten gearresteerd na de reeks bloedige aanslagen van vanmorgen. Er is ook een voertuig aangetroffen waarmee daders naar Colombo zijn gebracht. De politie heeft ook een zogenoemd "safe house" ontdekt waar daders zich schuil hielden. 

Premier: "Hadden informatie over mogelijke aanslagen, maar er is te weinig mee gedaan"

Premier Ranil Wickremesinghe van Sri Lanka heeft bevestigd dat de overheid van buitenlandse inlichtingendiensten waarschuwingen had ontvangen over mogelijke aanslagen. Daarin zou zijn gewaarschuwd voor aanslagen door een islamistische groepering onder de vorm van "zelfmoordaanslagen tegen kerken" en tegen de Indische ambassade in Colombo, meldt het Franse persbureau AFP. De groepering (NTJ, National Thowheeth Jama'ath) liet zich vorig jaar opmerken met vandalisme tegen boeddhistische beelden. De premier heeft een onderzoek bevolen naar waarom niks of veel te weinig met die informatie is gebeurd. 

Geen Belgen onder de ruim 200 doden, reisadvies licht aangepast

Buitenlandse Zaken heeft op dit moment nog steeds geen weet van Belgische slachtoffers. Het Duitse persagentschap dpa berichtte eerder over een Belgisch slachtoffer op basis van de toerismeautoriteiten, maar volgens woordvoerder Matthieu Branders van Buitenlandse Zaken is dat geen officiële bron. "Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka heeft ons deze informatie niet kunnen bevestigen."  

Het reisadvies voor Sri Lanka werd intussen lichtjes aangepast: de website van Buitenlandse Zaken vraagt reizigers "de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen en de lokale media op te volgen".

Ook drie Denen bij de slachtoffers

Er blijven berichten binnenlopen over de buitenlandse slachtoffers. Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het over drie Deense doden. Zonet had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het over "meerdere Amerikaanse slachtoffers". Over anderen lopen dan weer meer details binnen. Zo waren de twee Turkse doden twee ingenieurs die meewerkten aan een project in Sri Lanka. 

Acht verdachten opgepakt

Er zijn inmiddels acht personen opgepakt na de aanslagen. Dat heeft de premier van Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe laten weten tijdens een televisietoespraak. Het zou enkel om plaatselijke verdachten gaan, maar speurders onderzoeken of er eventueel een link met het buitenland bestaat. Verdere details gaf hij niet mee. De aanslag is nog niet opgeëist, maar de overheid gaat voorlopig uit van terreurdaden door religieuze extremisten.

Waar vonden de aanslagen precies plaats in Colombo?

Nieuwe gegevens over 11 buitenlandse slachtoffers: vijf Britten omgekomen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Sri Lanka laat weten dat de nationaliteit van 11 buitenlandse slachtoffers bekend is. Drie van hen komen uit India, een uit Portugal, twee uit Turkije, drie uit Groot-Brittannië, en verder zijn er twee slachtoffers met een Amerikaans-Brits paspoort. Er zijn ook 9 buitenlanders vermist. 

Eerder werd al bekendgemaakt dat er zeker één slachtoffer uit Nederland te betreuren valt, en een uit China. Chinese media spreken zelfs over twee Chinese doden. Momenteel is er sprake van 27 buitenlandse doden. 

Aartsbisschop van Colombo: "Verantwoordelijken genadeloos straffen"

Colombo's aartsbisschop Malcom Ranjith heeft er bij de Sri Lankaanse regering op aangedrongen om de verantwoordelijken voor de explosies zondag, waarbij meer dan 200 doden vielen, "genadeloos te straffen". De aartsbisschop had het over een "zeer, zeer verdrietige dag voor ons allemaal", veroordeelde de daden en hij uitte zijn medeleven aan alle gewonden en families die iemand verloren. "Ik vraag alle Sri Lankanen om het recht niet in eigen handen te nemen, en de vrede en harmonie in dit land te behouden", zei hij verderop in zijn verklaring nog. Hij vroeg alle mensen die daartoe in staat zijn ook om bloed te geven om de meer dan 450 gewonden te helpen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen