Videospeler inladen...

Oekraïne kiest komiek Volodimir Zelenski tot nieuwe president

De acteur/stand-up comedian Volodimir Zelenski heeft overtuigend de Oekraïense presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de eerste exitpolls zou hij zo'n 73 procent van de stemmen halen. Hij stoot daarmee huidig president Petro Porosjenko van de troon. Die moest tevreden zijn met 25 procent van de stemmen. 

Volodimir Zelenski, een nieuw gezicht in de Oekraïense politiek, heeft in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een verpletterende overwinning behaald. Hij haalde volgens de eerste exitpolls zo'n 73 procent van de stemmen. 

Het is de eerste keer dat Zelenski zich verkiesbaar stelde voor een politiek ambt. Hij speelt wel de rol van president van Oekraïne in een populaire tv-reeks. De acteur/komiek lag al weken op kop in de peilingen.

Eerste woorden van de winnaar

Zelenski heeft al een overwinningsspeech gehouden: "Ik wil tegen alle ex-Sovjetlanden zeggen - kijk naar ons, alles is mogelijk!" zei hij. Tijdens een persconferentie even later zei Zelenski dat hij wil verder bouwen op de Minsk-akkoorden (vredesakkoorden over Oost-Oekraïne, nvdr.), de oorlog wil beëindigen en alle krijgsgevangenen wil bevrijden. "Binnenkort zullen we nog een persconferentie geven, waarop we meer uitleg zullen geven over onze plannen", zei Zelenski.

De nieuwe president van Oekraïne zei ook dat hij Porosjenko zou opbellen. Die zei eerder vanavond in een speech voor zijn achterban dat hij bereid was de nieuwe president te helpen. Op de vraag of hij Porosjenko misschien minister zou maken, antwoordde Zelenski: "Als de mensen dat willen, waarom ook niet? Maar dat gaan we vandaag niet beslissen."

Zelenski liet zijn ingevuld stembiljet zien aan de pers, en zal hiervoor waarschijnlijk ook een boete krijgen.
AFP or licensors

Porosjenko verliest

De nederlaag van Porosjenko is geen verrassing. Hij erkende in een toespraak voor zijn aanhangers dat hij de verkiezingen verloren had, maar zei dat hij aan politiek zal blijven doen. "We hebben vandaag de veldslag verloren, maar dat wil niet zeggen dat we de oorlog verloren hebben", aldus de aftredende president. 

Porosjenko werd verkozen na de Maidanrevolutie in 2014. Hij verloor het vertrouwen van veel kiezers omdat hij de oorlog in Oost-Oekraïne niet heeft kunnen bezweren. Ook slaagde hij er niet in om de alomtegenwoordige corruptie in het land aan banden te leggen. 

Dat speelde Zelenski tijdens zijn campagne enorm uit: hij profileerde zich als een nieuw gezicht dat zich afzet tegen de corrupte spelletjes van de oude politieke garde. Over zijn plannen voor het bestuur van Oekraïne is er  weinig bekend. 

In tegendeel tot wat Zelenski zelf beweert, wordt hij gelinkt aan de oligarch Ihor Kolomojski. Die wordt verdacht van verduistering van miljarden euro’s en is de eigenaar van het tv-kanaal waarop Zelenski’s programma’s worden uitgezonden.

Ook Porosjenko bracht vanmiddag zijn stem uit samen met zijn familie.
AFP or licensors

Zelenski won ook al de eerste ronde

Drie weken geleden won Zelenski ook al overtuigend de eerste ronde van de verkiezingen. Hij kreeg toen 30 procent van de stemmen, zijn tegenstander Porosjenko haalde toen zo’n 16 procent. Oud-premier Joelia Timosjenko viel af na de eerste ronde.

De weken tussen de eerste en de tweede ronde van de verkiezingen waren erg bewogen, met een ware mediaoorlog tussen beide kandidaten. Porosjenko en Zelenski daagden elkaar uit voor een debat.

Dat debat werd uiteindelijk –op vraag van Zelenski- gehouden in het grootste voetbalstadion van Kiev, wat nog nooit eerder gebeurd was.

De kandidaten lieten ook op vraag van Zelenski elk een drugs- en alcoholtest uitvoeren voor de camera’s.

Feest in het kamp van winnaar Zelenski, bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Jan Balliauw in Kiev: "Duidelijke afstraffing voor Porosjenko"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen