Videospeler inladen...

Paus spreekt paaszegen uit en leeft mee met slachtoffers van geweld

Paus Franciscus heeft in zijn jaarlijkse paastoespraak op het Sint-Pietersplein in Rome opgeroepen tot vrede en het neerleggen van wapens. Hij stond stil bij de gewapende conflicten in onder meer Syrië, Jemen en Libië. De aanslagen in Sri Lanka overschaduwden de paasviering.

Duizenden aanwezigen woonden de paasboodschap van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in Rome bij. Ze hoorden hoe hij opriep tot vrede en het neerleggen van de wapens in de vele conflicten in de wereld. Hij stond stil bij de slachtoffers van het geweld in onder meer Syrië, Libië, Jemen, Zuid-Soedan, Venezuela en Nicaragua.

De wereld lijkt zich steeds meer neer te leggen bij het aanslepende geweld in Syrië, waarschuwde Franciscus. Hij wil een hernieuwd engagement voor een politieke oplossing "die beantwoordt aan de vraag van de Syriërs om vrijheid, vrede en gerechtigheid." Hij stond ook stil bij de vele kinderen die het slachtoffer zijn van de situatie in Jemen. Wat Libië betreft, vindt hij dat er voor dialoog gekozen moet worden. "Voorkom het openrijten van de wonden van tien jaar conflicten en politieke instabiliteit."

Franciscus roept ook op tot verzoening bij de politieke en religieuze leiders van Zuid-Soedan. Eerder deze maand waren de Zuid-Soedanese president Salva Kiir en oppositieleider Riek Machar twee dagen in het Vaticaan voor een "spirituele bezinning."

Sri Lanka

Paus Franciscus had het ook over de bloedige aanslagen in Sri Lanka op hotels en kerken, waar honderden doden en gewonden gevallen zijn. "Met grote droefheid heb ik het bericht vernomen van de aanslagen die net met Pasen zo veel leed hebben veroorzaakt."

"Ik leef mee met de slachtoffers en de mensen die tijdens de aanslagen in de kerken in gebed waren. Ik bid voor de gewonden en iedereen die lijdt onder deze dramatische gebeurtenis".

Bloemen uit Nederland

Na de paasboodschap volgde het traditionele Urbi et orbi, de zegening voor de stad Rome en de wereld. Eveneens volgens de traditie is het Sint-Pietersplein vandaag versierd met Nederlandse bloemen, waarvoor paus Franciscus zijn dank uitsprak. De bloemen zijn dinsdag vanuit Nederland overgebracht, voor hun vertrek werden ze gezegend door de Nederlandse bisschop Hans van de Ende.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen