Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Sri Lanka-analist: "Aanslagen lijken werk van moslimterroristen, maar we weten niks zeker"

Alan Keenan, Sri Lanka-analist van de International Crisis Group, geeft toe dat de gecoördineerde aanslagen in Sri Lanka op de modus operandi van moslimterroristen lijken. Keenan waarschuwt voor overhaaste conclusies, want er bestaat nog geen zekerheid over wie achter de aanslagen zit.

"Dit specifieke type aanslag, de gecoördineerde aard, het grote aantal slachtoffers, meerdere barbaarse aanslagen. Zoiets is nog nooit gebeurd in Sri Lanka", zegt Alan Keenan in "Nieuwsuur", het nieuwsmagazine Van  de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) . "Dus daarom denken sommige mensen dat de aanslag niet vanuit Sri Lanka is georganiseerd. Dat er een buitenlandse organisatie bij betrokken is."

Uit welke gemeenschap de daders ook blijken te komen, de gemeenschap als geheel mag niet de schuld krijgen

Alan Keenan (International Crisis Group) in "Nieuwsuur"

"Maar er zijn ook veel mensen in Sri Lanka die hiertoe in staat zijn", aldus Keenan. "Veel mensen hebben ervaring met explosieven, vanwege de oorlog. Zowel uit het leger, als uit militante groeperingen."

Er zijn intussen 13 verdachten  gearresteerd in verband met de aanslagen, maar de Sri Lankaanse autoriteiten hebben hun identiteit nog niet bekendgemaakt. "Uit welke gemeenschap de daders ook blijken te komen, de gemeenschap als geheel mag niet de schuld krijgen", zegt Keenan.

Het is belangrijk dat we geen overhaaste conclusies trekken

Alan Keenan (International Crisis Group) in "Nieuwsuur"

Hij wijst op de verhoogde sfeer van angst voor moslims in Sri Lanka en de "internationale islamofobie". "In die context is het risico groot dat deze aanslagen mochten ze uiteindelijk door moslimextremisten gepleegd zijn de hele moslimgemeenschap tot doel maakt."

"Gezien de gevoelige situatie in Sri Lanka met boeddhisten en moslims en de verdenkingen en de angst die veel Sri Lankanen hebben voor de moslimgemeenschap, is het belangrijk dat we geen overhaaste conclusies trekken", aldus Keenan. Hij wil de feiten afwachten, na degelijk onderzoek.

Meest gelezen