Videospeler inladen...

Wat weten we tot nu toe over de aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka? 

In Sri Lanka zijn drie kerken en vier hotels getroffen door verschillende explosies, vooral in de hoofdstad Colombo. Later volgden daar ook nog een zevende en achtste explosie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er minstens 207 doden. Zeker 400 mensen raakten gewond, onder wie ook buitenlanders. Er zijn 13 verdachten gearresteerd.

De explosies gebeurden op verschillende plaatsen. In een kerk in de hoofdstad Colombo was er een explosie, in Negombo, een stad aan de westkust zo’n 40 km ten noorden van Colombo, en in Batticaloa, in het oosten van het land zo’n 250 kilometer van de hoofdstad. 

De aanslagen waren gericht tegen kerken en hotels. De kerken zaten vol vanwege de paasmis. Er zijn ook drie vijfsterrenhotels getroffen, allemaal in Colombo: het Shangri La Hotel, het Cinnamon Grand en het Kingsbury Hotel.

Later is nog melding gemaakt van een zevende explosie, in een hotel vlakbij de dierentuin in Dehiwala, een buitenwijk in het zuiden van Colombo. Volgens de politie zijn daar twee doden gevallen, allebei agenten. 

Er zou nog een achtste explosie plaatsgevonden hebben in Dematagoda, een andere buitenwijk van Colombo. Die aanslag zou uitgevoerd zijn door een zelfmoordterrorist. Bij deze ontploffing zijn drie politieagenten omgekomen. De zevende en achtste aanslag zouden zijn uitgevoerd door verdachten die op de hielen werden gezeten door de politie. 

 St Sebastian's Church in Negombo
AFP or licensors

Buitenlandse slachtoffers

Bronnen bij de politie en ziekenhuizen spreken nu van minstens 207 doden en ruim 450 gewonden.  

Bij de slachtoffers - zeker in de hotels - zijn ook buitenlanders. Het persagentschap AFP spreekt van zeker 30 buitenlandse doden. Van verschillende buitenlandse slachtoffers is de identiteit intussen bekend.

Er is zeker een Nederlander omgekomen. Verder komen drie slachtoffers uit India, een uit Portugal, twee uit Turkije, drie uit Denemarken en drie uit Groot-Brittannië. Ook zijn er nog twee slachtoffers met een Amerikaans-Brits paspoort. Daarnaast zijn er ook zeker twee Chinezen omgekomen. Negen buitenlanders zijn als vermist opgegeven. Voorlopig is er geen sprake van Belgen onder de dodelijke slachtoffers, zegt Mathieu Branders van Buitenlandse Zaken:


(Lees verder onder de journaalreportage) 

Videospeler inladen...

Kerk Negombo zwaar getroffen

De kerk van St. Sebastian in Negombo is erg zwaar getroffen. Door de explosie zijn delen van het gebinte en het dak naar beneden gekomen. Volgens getuigen zouden er in deze kerk minstens 67 mensen omgekomen zijn.

Er zijn ook verschillende doden gevallen in de kerk in Colombo. Daarbij zouden minsten 9 buitenlanders omgekomen zijn, hebben bronnen binnen het ziekenhuis gemeld. Ook volgens ziekenhuisbronnen zijn er bij de aanslag in de kerk van Batticaloa zeker 27 mensen omgekomen. 

Ambulances reden af en aan om gewonde kerkgangers naar ziekenhuizen te brengen. In de kerken waren gelovigen samengekomen om Pasen te vieren, het belangrijkste feest in het christendom. 

Het Cinnamon-hotel laat via Twitter weten dat de explosie plaatsvond in het restaurant op het gelijkvloers van het hotel.  Op sociale media roepen Sri Lankanen elkaar op om bloed te geven voor de honderden gewonden.

 St. Anthony's Church in Colombo,
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Avondklok

Na de aanslagen heeft de regering meteen de avondklok ingevoerd. Ze heeft ook sociale media en berichtendiensten als WhatsApp stilgelegd. Daarmee wil ze verhinderen dat er valse informatie verspreid wordt. Ook alle scholen zullen twee dagen gesloten blijven. 

Lokale media melden dat er overal in het land extra veiligheidsmensen in de straten te zien zijn. Voor alle staatsgebouwen zijn militairen in groot aantal aanwezig. 

De bevolking is gevraagd om bloed te doneren. Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. Sri Lankanen staan in lange rijen aan te schuiven aan de centra om te helpen. 

Bekijk hier de eerste beelden.

(Lees verder onder video)

Videospeler inladen...

"Ik veroordeel deze laffe aanvallen"

De Sri Lankaanse premier Ranil Wickremasinghe heeft een noodbijeenkomst van de veiligheidscel van de regering bijeengeroepen. "Ik veroordeel deze laffe aanvallen tegen ons volk. Ik roep al onze inwoners op om verenigd en sterk te blijven in deze tragische tijden", aldus de premier op Twitter. 

De minister van Financiën spreekt van een "goed gecoördineerde poging om moord, wanorde en anarchie te veroorzaken".

Belgische ambassade vraagt aan Belgen om zich te melden

De Belgische ambassade in India vraagt intussen aan Belgen in Sri Lanka om zich te melden. Ook touroperatoren TUI en Thomas Cook zijn volop aan het informeren of hun klanten op Sri Lanka veilig zijn. TUI Belgium heeft 29 toeristen op Sri Lanka, maar niemand logeert in de getroffen hotels. Thomas Cook heeft op dit moment geen klanten in Colombo, maar wel elders in Sri Lanka.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka aangepast. Aan de reizigers wordt gevraagd de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen en de lokale media te volgen.

 St. Anthony's Church in Colombo
AFP or licensors

"Schuldigen zijn geïdentificeerd"

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar het valt op dat vooral buitenlandse en christelijke doelwitten geviseerd waren. Volgens de minister van Defensie hebben de politiediensten de "schuldigen van de reeks terreuraanslagen geïdentificeerd". Volgens hem gaat het om religieuze extremisten. Intussen zijn 13 verdachten opgepakt. De politie heeft ook een voertuig gevonden, waarmee daders naar Colombo zijn gevoerd, en een zogenoemd "safe house" dat door daders werd gebruikt.

Sri Lanka kende jarenlang een burgeroorlog tussen de Tamil-minderheid (voornamelijk hindoes) en de boeddhistische meerderheid. Die oorlog kwam in 2009 tot een einde. "Sindsdien wordt wel melding gemaakt van spanningen tussen de boeddhistische meerderheid en minderheden, voornamelijk christenen en moslims", zegt correspondente Aletta André. Maar bomaanslagen zijn er in de recente geschiedenis van Sri Lanka niet geweest.

OPROEP: Bent u in de buurt van de getroffen plekken of kent u iemand die daar is? Laat ons dat weten, samen met uw duidelijke contactgegevens, via nieuws@vrt.be

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen