AFP or licensors

Zware gevechten in de buurt van Libische hoofdstad Tripoli

In Libië is afgelopen nacht zwaar gevochten in de buurt van de hoofdstad Tripoli. Er zijn meerdere luchtaanvallen uitgevoerd en er waren verschillende explosies te horen. Troepen die loyaal zijn aan de internationaal erkende regering van nationale eenheid hebben een offensief ingezet tegen milities die aanleunen bij generaal Khalifa Haftar. Hij probeert al wekenlang Tripoli in te nemen.

Libië is sinds de val van Moe'ammar al-Khaddafi in 2011 opgedeeld in een westelijk deel, bestuurd door een regering van nationale eenheid, en een oostelijk deel, gecontroleerd door generaal Khalifa Haftar. Zijn Libische Nationale Leger (LNA) rukt sinds begin deze maand op naar de hoofdstad Tripoli, waar de door de internationale gemeenschap erkende regering zit.

Haftar wil Tripoli innemen en naar eigen zeggen Libië herenigen. Zijn milities bestoken de hoofdstad al enkele weken vanuit verschillende hoeken, maar het regeringsleger lijkt tot nu toe de frontlinies rond Tripoli vast te kunnen houden.

Sinds gisteren zijn opnieuw zware gevechten aan de gang ten zuiden van Tripoli. Het regeringsleger zegt dat het zeven luchtaanvallen uitgevoerd heeft op gebieden die in handen zijn van Haftar. De luchthaven van Tripoli was een tijdlang gesloten. Het is niet duidelijk of het regeringsleger in zijn missie geslaagd is, ook is niet bekend of er slachtoffers gevallen zijn.

Geen VN-resolutie

Volgens de Verenigde Naties zijn bij de gevechten in Libië de laatste weken zeker 220 mensen om het leven gekomen. De VN-Veiligheidsraad wil een resolutie laten goedkeuren die oproept tot een staakt-het-vuren, maar Rusland en de Verenigde Staten willen zich daar niet achter scharen.

Haftar krijgt de steun van Egypte, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Die zien in hem een buffer tegen extremistische groepen. In een telefoongesprek kreeg Haftar onlangs de steun van de Amerikaanse president Donald Trump.

Meest gelezen