Video player inladen...

Dit weten we tot nu toe over de aanslagen in Sri Lanka waarbij zo'n 300 doden vielen

In Sri Lanka zijn nu al zo'n 310 doden geteld na de reeks aanslagen tegen kerken en hotels op paaszondag. De politie heeft al 40 verdachten opgepakt. Volgens de Sri Lankaanse regering zit een lokale extremistisch-islamistische groepering achter de terreuraanslagen. Intussen wordt de vraag gesteld of de overheid wel adequaat heeft gereageerd op voorafgaande informatie.

Twee dagen na de aanslagen blijft de dodentol oplopen in Sri Lanka. De meeste slachtoffers zijn mensen uit Sri Lanka zelf, maar er vielen ook ruim 30 buitenlandse slachtoffers, onder wie drie mensen uit Nederland. De identificatie van de dodelijke slachtoffers is niet altijd even makkelijk door de zware verminkingen, klinkt het. Ook het aantal gewonden is naar boven bijgesteld en staat nu op 500.

De autoriteiten hebben de beveiliging opgeschroefd, onder meer aan grote hotels in de hoofdstad Colombo en aan de Sint-Antoniuskerk, die gisteren werd getroffen (zie foto bovenaan artikel). De avondklok die eergisteren werd ingesteld, is intussen wel opgeheven.

De politie laat nu ook weten dat er 87 ontstekings­mechanismen voor bommen gevonden zijn aan de belangrijkste bushalte van Colombo. Dat meldt persagentschap Reuters.

Islamistisch extremisme

De zes vrijwel simultane ontploffingen eergisteren in kerken en hotels werden uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen. Volgens de Sri Lankaanse autoriteiten gaat het om leden van de National Thowfeek Jamaath (NTJ), een extremistisch-islamistische groepering.

NTJ is een plaatselijke groepering, maar de regering van Sri Lanka vermoedt dat de aanslagen van eergisteren gebeurd zijn met hulp van een internationaal netwerk. De president vraagt buitenlandse hulp om die mogelijke link met buitenlandse elementen te traceren. Over de NTJ zou er tien dagen geleden een waarschuwing zijn gegeven.

Na de zes simultane explosies eergisteren waren er ook nog buiten Colombo twee ontploffingen. En eergisteravond laat werd een bom gevonden en onschadelijk gemaakt op de hoofdweg naar de luchthaven.

Niet genoeg gedaan met voorafgaande informatie?

De situatie is hoe dan ook gespannen in Sri Lanka. De aanslagen van eergisteren zijn de bloedigste sinds het einde van de burgeroorlog tien jaar geleden. Gevreesd wordt dat het geweld tussen de verschillende geloofsgroepen wel eens zou kunnen oplaaien. Volgens sommige bronnen zou eergisteravond een moskee aangevallen zijn en ook twee winkels die worden uitgebaat door moslims.

Een vraag die nu luidop wordt gesteld in Sri Lanka: hebben de inlichtingendiensten en de overheid gefaald? Dat wordt nu onderzocht. Onder meer twee regeringsleden hebben gealludeerd op het feit dat de inlichtingendiensten aanwijzingen hadden van een mogelijk op til zijnde aanslag. Premier Ranil Wickremsinghe gaf gisteren al toe dat de overheid voorafgaande informatie had over mogelijke aanvallen door een groepering van moslimextremisten, maar dat er kennelijk niet adequaat is gereageerd. De informatie zou door een buitenlandse inlichtingendienst zijn gegeven.

Verenigde Staten waarschuwen voor nieuwe aanslagen

De Verenigde Staten waarschuwden gisterenmorgen dan weer voor mogelijk nieuwe terreuraanslagen in Sri Lanka. Buitenlandse Zaken in Washington past daarom het reisadvies aan en heeft het over "terroristen die kunnen aanvallen zonder waarschuwing". Mogelijke doelwitten volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn onder meer toeristische locaties, winkelcentra, luchthavens, openbaar vervoer, hotels of religieuze gebouwen.

In elk geval is Sri Lanka in diepe rouw na de bloedige aanslagen. De kranten koppen met "zwarte paaszondag". En ook elders in de wereld wordt meegeleefd, zo ging de Eiffeltoren in Parijs gisteravond op zwart.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Video player inladen...

Foto: een Christusbeeld is gehavend in de getroffen Sint-Sebastiaankerk in Negombo.

Meest gelezen