Twee gorilla's poseren voor strakke selfie in Virungapark: "Het ziet er geweldig bizar uit, maar het kan zeker" 

In het Virunga National Park in Congo hebben parkwachters een opvallende selfie genomen met twee gorilla's. Die nemen in een relaxte pose een heel menselijke houding aan. "Het ziet er geweldig bizar uit, alsof twee mensen gorillapakken hebben aangetrokken, maar het kan zeker en vast", vertelt bioloog en journalist Dirk Draulans aan VRT NWS. 

De foto werd genomen in het Senkwekwe Sanctuary in Virunga, het opvangcentrum voor wezen. De twee gorilla's werden als wezen gered door de parkwachters nadat stropers hun moeders hadden gedood, in 2007.

Ze waren toen amper 2 en 4 maanden oud, en werden daarna door de parkwachters opgevoed in het Senkwekwe Sanctuary in Virunga. Op die manier hebben de gorilla's geleerd hun menselijke opvoeders te imiteren. "We hebben hier al veel reacties op deze foto gekregen", klinkt het op de Facebookpagina. "JA, het is echt. Deze twee dames hebben er het lef voor. Zo zitten ze in elkaar." 

Dirk Draulans geeft toe dat het er op het eerste gezicht uitziet alsof de gorilla's mensen zijn, maar het kan perfect dat het echt is, zegt hij. "Het ziet er geweldig bizar uit. Maar dit komt uit onverdachte bron, en ik denk niet dat het Virungapark zich een valse foto zou kunnen permitteren." 

Deze twee zijn als baby gered door mensen, en beschouwen hen als surrogaat-ouders. Kinderen imiteren makkelijk hun ouders

Want wetenschappelijk gezien kan het perfect, zegt hij. "Ik heb ook al chimpansees en bonobo's rechtop zien lopen in het regenwoud. Soms doen ze dit om dingen mee te dragen in hun armen. Dit is niet hun natuurlijke houding, maar ze kunnen het wel degelijk. Onze oude verwanten hebben die capaciteiten. Komt daar hier nog bij dat deze twee als baby gered zijn door mensen en hen als hun surrogaat-ouders beschouwen. En kinderen gaan nu eenmaal makkelijk hun ouders imiteren. En vergeet ook niet dat wij als moderne mens in een ver verleden rechtop hebben moeten leren lopen." 

Meest gelezen