Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

IS eist verantwoordelijkheid op voor aanslag op Afghaanse ministerie

IS (Islamitische Staat) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanslag op het Afghaanse ministerie van Communicatie in Kaboel zaterdag. Daarbij vielen tien doden. De terreurgroep deed dat via zijn propagandakanaal Amaq.

Een zelfmoordterrorist blies zich zaterdag op aan het ministerie, waarna verschillende aanvallers het gebouw binnendrongen. Daar kwam het tot een urenlang vuurgevecht met de veiligheidsdiensten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er tien doden vielen bij de aanslag, zeven burgers en drie leden van de veiligheidsdiensten. Er vielen ook enkele gewonden.

Het ministerie ligt in een commercieel gebied in het stadscentrum op ongeveer twee kilometer van de zwaarbeveiligde "groene zone". De Afghaanse tak van IS is al sinds 2015 actief in het land en bekampt er zowel de taliban als de Afghaanse en Amerikaanse troepen. De laatste jaren pleegde de groep verschillende aanslagen in de Afghaanse hoofdstad.

Hoeveel IS-strijders Afghanistan telt, is moeilijk in te schatten, omdat ze regelmatig van groepering veranderen. Het Amerikaanse leger schat hun aantal op 2.000 mensen.

Meest gelezen