AFP or licensors

Oegandese politie arresteert opposant en zanger Bobi Wine

In Oeganda, in Centraal-Afrika, is zanger Bobi Wine gearresteerd in een buitenwijk van de hoofdstad Kampala. Bobi Wine heet eigenlijk Robert Kyagulanyi en werpt zich als volksvertegenwoordiger op als opposant van president Yoweri Museveni. Hij is gearresteerd toen hij een persconferentie wilde geven over zijn concert dat door de politie is afgelast. 

"We hebben contact opgenomen met zijn advocaat om te weten te komen waar hij wordt vastgehouden", zegt de echtgenote aan het Franse persagentschap AFP. Een woordvoerder van de Oegandese politie wil niet bevestigen dat Kyagulanyi is gearresteerd, maar geeft wel toe dat hij door de politie is meegenomen. Volgens de organisator van het afgelaste concert hebben politieagenten Kyagulanyi met geweld uit een busje gehaald en hem meegenomen in een politievoertuig. 

Robert Kyagulanyi zou gisteren een optreden geven in een club aan de oevers van het Victoriameer, maar de autoriteiten hebben dat verboden omdat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen zouden zijn genomen. Toen hij vandaag naar dezelfde club ging om er de pers te woord te staan, heeft de politie hem gearresteerd. 

Sinds 2017 spreekt Robert Kyagulanyi zich geregeld uit tegen het beleid van Yoweri Museveni. De intussen 74-jarige president is al sinds 1986 de onbetwiste sterke man van Oeganda en duldt geen tegenspraak. Hoewel hij verkozen is als staatshoofd, maakt Museveni potentiële tegenkandidaten steevast monddood.

Vorig jaar werd Robert Kyagulanyi gearresteerd omdat hij het verkiezingskonvooi van de president met stenen zou hebben bekogeld. "Verraad" luidde de beschuldiging. Kyagulanyi belandde in de gevangenis, waar hij werd gemarteld. Internationale artiesten als Chris Martin en Peter Gabriel klaagden zijn arrestatie toen aan in een open brief. Na 10 dagen werd de zanger-politicus uiteindelijk op borg vrijgelaten.