Video player inladen...

Regering Sri Lanka: "Lokale islamistische groepering achter aanslagen, met hulp van internationaal netwerk"

De gecoördineerde reeks aanslagen tegen kerken en hotels gisteren in Sri Lanka werd uitgevoerd door een lokale extremistisch-islamistische groepering. Dat zegt de Sri Lankaanse regering, die vermoedt dat de groepering hulp kreeg van buiten Sri Lanka.

De zes vrijwel simultane ontploffingen gisteren in kerken en hotels werden uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen. Volgens de Sri Lankaanse autoriteiten gaat het om leden van de National Thowfeek Jamaath (NTJ), een extremistisch-islamistische groepering.

NTJ is een plaatselijke groepering, maar de regering van Sri Lanka vermoedt dat de aanslagen van gisteren gebeurd zijn met hulp van een internationaal netwerk. De president vraagt buitenlandse hulp om die mogelijke link met buitenlandse elementen te traceren.

De bewuste islamistische groepering stond tot nu vooral bekend wegens het vernietigen van boeddhistische beelden. Bij de aanslagen gisteren vielen zeker 290 doden en 500 gewonden. 24 verdachten zijn opgepakt. Een officiële opeising is er evenwel nog niet.

Over een mogelijke dreiging van de NTJ kwam 10 dagen geleden al een waarschuwing binnen bij de politiediensten van Sri Lanka. In het land is er nu discussie of er door de overheid onvoldoende gevolg is gegeven aan voorafgaande informatie over de mogelijke dreiging.

In heel Sri Lanka zal vanaf middernacht de noodtoestand gelden. De autoriteiten willen hiermee naar eigen zeggen het terrorisme aanpakken en niet de vrijheid van meningsuiting inperken. Vanavond zal er ook opnieuw een avondklok gelden.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen