Samsung stelt langverwachte lancering eerste plooibare smartphone uit

Normaal zou de nieuwe "Galaxy Fold" vanaf vrijdag op de markt verschijnen, maar Samsung stelt de langverwachte lancering van zijn eerste smartphone met plooibaar scherm nu toch uit. Voor onbepaalde tijd. Het bedrijf wil eerst onderzoeken waarom een aantal testexemplaren zo snel stukgingen.

Het moest normaal een belangrijke week worden voor de Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung. De Galaxy Fold, de eerste smartphone met plooibaar scherm, zou normaal deze week worden voorgesteld op enkele grote evenementen in China. Vanaf vrijdag zou hij dan eindelijk op de Amerikaanse markt verschijnen, om exact één week later ook in de Belgische winkels te worden verkocht.

Zou, want Samsung heeft in een statement laten weten dat de lancering voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. Die beslissing volgt op de problemen die heel wat testgebruikers en journalisten ondervonden met het scherm van hun toestel. Samsung reageerde in eerste instantie dat die problemen werden veroorzaakt door verouderde software en dat de gebruikers de beschermingsfolie van het scherm niet hadden mogen verwijderen.

Maar Samsung gaat nu toch eerst verder onderzoeken wat er fout is gegaan vooraleer de Galaxy Fold op de markt zal komen. Samsung wil zo het scenario uit 2016 vermijden. Toen moest de Galaxy Note 7 na lancering uit de handel worden gehaald toen bleek dat de batterij van de smartphone in brand kon vliegen. Sindsdien belooft Samsung dat het nieuwe toestellen zeer goed test voor ze op de markt komen.

"Hoewel verschillende recensenten ons gemeld hebben dat ze potentieel zien in het toestel, hebben sommigen ons ook getoond dat het nog verbeterd moet worden om de ervaring voor de gebruiker te optimaliseren", aldus Samsung in een persbericht. "Om deze feedback volledig te evalueren en extra interne tests uit te voeren, hebben we beslist om de lancering van de Galaxy Fold uit te stellen. We gaan de datum van de release in de komende weken aankondigen."

Ook andere fabrikanten werken volop aan een smartphone met plooibaar scherm. De variant van de Chinese concurrent Huawei wordt in het najaar verwacht.