Video player inladen...

Tom Van Grieken (VB): "Ik maak als voorzitter nog mee dat cordon sanitaire wordt doorbroken"

Partijvoorzitter Tom Van Grieken twijfelt er niet aan: onder zijn voorzitterschap wordt het cordon sanitaire rond Vlaams Belang nog doorbroken. Anderzijds zegt hij ook dat invloed uitoefenen op het beleid soms interessanter is dan er deel van uitmaken.

Maakt u het als voorzitter nog mee dat het cordon sanitaire wordt doorbroken? "Ja", antwoordt Tom Van Grieken volmondig in "Van Gils en gasten" op Eén. Hij verwijst naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar. "In 16 gemeenten hadden we samen met de N-VA een meerderheid, maar de N-VA-top wilde niet mee." Van Grieken vindt dat jammer. 

Ik zit niet graag in dat cordon. Ik wil dingen veranderen, maar mijn eerste beweegreden is de mensen een beleid geven waarvoor ze al zo lang stemmen

VB-voorzitter Tom Van Grieken

Desalniettemin klopt hij zich op de borst dat Vlaams Belang weegt op de politiek, ondanks dat cordon. "We hebben een regering doen vallen  naar aanleiding van het Marrakech-pact en we hebben zelfs de pestbelasting van Ben Weyts over de kilometerheffing kunnen tegenhouden, zonder dat we ooit een minister hebben moeten leveren."

"Ik doe niet aan politiek om zo snel mogelijk aan de macht te raken, maar in de eerste plaats om mijn kiezers te vertegenwoordigen", aldus Van Grieken. "En invloed uitoefenen is soms interessanter dan effectief macht te hebben." Is die redenering dan geen perfect betoog voor het cordon? "Laat mij heel duidelijk zijn: ik zit niet graag in dat cordon. Ik wil dingen veranderen, maar mijn eerste beweegreden is de mensen een beleid te geven waarvoor ze al zo lang stemmen."

Van Grieken zegt dat hij mag worden afgerekend op een evenaring van de score die Vlaams Belang haalde bij de lokale verkiezingen. Toen haalde de partij zo'n 13 procent, berekend op de scores van de provincieraadsverkiezingen.

Meest gelezen