Videospeler inladen...

Vlaams Belang wil centrale examens en verplicht taalbad voor wie Nederlands niet genoeg beheerst

De hervormingen in het Vlaams onderwijs de afgelopen jaren zijn volgens oppositiepartij Vlaams Belang nefast geweest voor de kwaliteit ervan. Voorzitter Tom Van Grieken pleitte op een gezinsdag van zijn partij voor centrale examens, het herwaarderen van de job van leerkracht en een verplicht taalbad voor leerlingen die het Nederlands onvoldoende beheersen. 

N-VA, CD&V en Open VLD hebben volgens Tom Van Grieken de afgelopen 15 jaar weggekeken van de problemen van het onderwijs, maar "de oplossingen liggen voor de hand en vragen slechts vijf minuten politieke moed. Zo wil Vlaams Belang het invoeren van centrale examens om de niveauverschillen tussen de onderwijsnetten weg te werken. De job van leerkracht moet geherwaardeerd worden en de administratieve lasten moeten naar omlaag.

Voorts moet een einde komen aan het doordrukken van "de zoveelste, ondoordachte hervorming". "Ons onderwijs heeft vooral rust nodig zodat er opnieuw kan ingezet worden op de essentie: kennisoverdracht", zei Van Grieken. Ten slotte moeten leerlingen die het Nederlands onvoldoende beheersen verplicht een taalbad van een jaar volgen zodat ze nadien wel vlot kunnen meevolgen.

Rekeningrijden

Vlaams lijsttrekker in Limburg Chris Janssens toonde zich erg fier dat Vlaams Belang er in zijn eentje in geslaagd is om het "politieke establishment bakzeil te doen halen over het rekeningrijden". "Waar minister van Files en Stilstand Ben Weyts vijf jaar niet in geslaagd is, deden wij in vijf dagen, met name een draagvlak creëren - een draagvlak tégen deze platte N-VA-belastingverhoging", aldus Janssens.

Hij betwijfelde ook of er een draagvlak was voor een groot deel van het beleid van de regering van N-VA, CD&V en Open VLD. "Denk maar aan het opengrenzenbeleid, de verhoging van de pensioenleeftijd, de torenhoge belastingdruk, de miljardentransfers naar Wallonië, enzovoort".

Janssens haalde ook uit naar de N-VA, "die intussen de kracht van de verandering zelf heeft ondergaan en is verworden tot een traditionele machts- en postjespartij". Hij hekelde dat de "zogenaamd Vlaams-nationale partij" nu al de functie van premier van België opeist, nog voor de kiezer zijn stem heeft uitgebracht. "Artikel 1 van de statuten - de republiek Vlaanderen - is intussen veranderd in "Leve het koninkrijk België"", klonk het.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen