Videospeler inladen...

Bekijk "iconische satellietbeelden en simulaties" van de aarde op Earth Day 

Het is vandaag Earth Day, de dag waarop elk jaar moeder aarde in de schijnwerpers wordt gezet. De Verenigde Naties en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben dat alvast letterlijk gedaan, met een filmpje met "iconische satellietbeelden en datavisualisaties" dat u meeneemt in een rollercoaster van beelden. 

Earth Day is een intiatief dat in 1970 ontstond in de Verenigde Staten. Volgend jaar viert het dus zijn 50e verjaardag. De voornaamste bedoeling is om de aandacht van de burgers voor vervuiling, ecologie en klimaat te verhogen. In België vindt het niet zoveel weerklank, maar in andere landen wel, zoals dus in de VS, maar ook in pakweg Frankrijk en zelfs in China. De organisatie zelf heeft het over een miljard deelnemers in 192 landen. Op Twitter werd de hashtag #EarthDay2019 in het leven geroepen. 

Terwijl de focus vorig jaar op de plastic soep in onze oceanen lag, is dat dit jaar de bescherming van bedreigde soorten. Op de website staat heel wat informatie en achtergrond over onder meer de bijen, zeeschildpadden, koraalriffen enz. met eenvoudige en concrete tips die wij in acht kunnen nemen om hen beter te beschermen.

NASA puzzelt opvallende video van veranderende wereld in elkaar

Ook de VN heeft aandacht voor de Dag van de Aarde. Zij leggen de focus op onderwijs en klimaatverandering. "Een betere kennis en bijleren over de oorzaken en de impact van klimaatverandering verbetert en redt levens", schrijft de VN daarover. 

De VN deelt ook een aparte video van de NASA, waarin u in sneltempo verschillende satellietbeelden en visualisaties kan bewonderen, onder meer van de Grote Meren in de VS, de Etna, stadsuitbreiding in Las Vegas, "karrewiel-velden" in Bolivia, aquacultuur in China, de aangroei van de stad Medina in Saudi-Arabië, het bloeien van fytoplankton in de Baltische Zee, beelden van typhoons en stormen, een simulatie van temperatuursanomalieën, de magnetosfeer, het gat in de ozonlaag, het krimpen van ijsvelden en gletsjers, veranderingen in de Padma-rivier in Azië enz.

De volledige lijst vindt u op de YouTube-pagina van de NASA

Bekijk de compilatievideo van de NASA hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen