Videospeler inladen...

Eerste zomerdag nu al een feit: "Hoge temperaturen zijn een gevolg van de droogte van vorig jaar"

Het is vandaag officieel de eerste zomerdag van het jaar. In Ukkel werd 25 graden Celsius gemeten. En ook de voorbije dagen leek het al zomer, met veel zon en hoge temperaturen. "Een gevolg van de droogte van vorig jaar", zegt Frank Deboosere. En ook de komende zomer dreigt droog en heet te worden.

Wie dit weekend en vandaag naar buiten is getrokken, heeft kunnen genieten van enkele zonovergoten dagen. Met temperaturen die je veeleer in de zomermaanden zou verwachten. Ook in Ukkel werd 25 graden gemeten en dus spreken we officieel van de eerste zomerdag. "De gemiddelde temperatuur op 22 april is 16 graden Celsius. Vandaag was het op veel plaatsen bijna 10 graden warmer", zegt weerman Frank Deboosere.

Dat het nu al zo uitzonderlijk warm is, heeft te maken met de aanhoudende droogte. "Er is nog altijd niet voldoende regen gevallen om de droogte van vorig jaar te herstellen. De bodem is helemaal uitgedroogd en ook de luchtvochtigheid is op dit ogenblik extreem laag: minder dan 20 procent. De zon kan geen water uit de bodem meer verdampen en dus wordt alle energie gebruikt om de temperatuur de hoogte in te jagen. En dat voelen we."

We zouden 2 maand extra neerslag nodig hebben om droogte ongedaan te maken

Frank Deboosere, weerman

Vanaf woensdag neemt de kans op buien geleidelijk toe en vooral zaterdag wordt er voorlopig veel regen verwacht. Toch zal dit niet voldoende zijn om de droogte te herstellen, zegt Deboosere. 

"De eerste regen zal gewoon verdampen in de atmosfeer en de regen die daarna toch tot op het oppervlak valt, zal niet in de droge, harde bodem kunnen dringen. Die regen zal snel wegstromen, hier en daar misschien wateroverlast veroorzaken, maar de bodem blijft wel droog. Gevolg: het wordt nog sneller warm, een vicieuze cirkel."

Volgens Frank Deboosere is de kans dan ook groot dat we ook dit jaar opnieuw een droge en hete zomer krijgen. "We hebben een structurele achterstand van 2 maanden. We zouden bij wijze van spreken een 13e en 14e maand neerslag nodig hebben om de droogte te herstellen en dat zie ik niet meteen gebeuren."

In tuincentra merken ze alvast een toename in de verkoop van planten die goed tegen droogte kunnen. Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen