Videospeler inladen...

Weggebruikers en ruiters niet altijd een perfecte combinatie, Paardenpunt Vlaanderen start daarom campagne

Na het mooie weer van de voorbije dagen, is ook het seizoen voor ruiters weer gestart. Paardenpunt Vlaanderen begint daarom met een nieuwe campagne, om ervoor te zorgen dat weggebruikers en ruiters elkaar op de weg niet hinderen. Want er vinden jaarlijks tientallen ongevallen met letsel plaats. Tijd voor actie, vindt Britt Verbeeck van Paardenpunt Vlaanderen. "Automobilisten houden nog te weinig rekening met de paarden."

Het genot van de natuur, je bent vrij en kunt gaan galopperen: het wandelseizoen voor de paarden is inmiddels al gestart. En dat betekent voor weggebruikers dat ze weer extra moeten opletten. Volgens de recentste cijfers, die uit 2017 dateren, zijn er in Vlaanderen op de openbare weg jaarlijks bij botsingen met ruiters tientallen ongevallen met letsel. 

Topje van de ijsberg

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. De meeste valpartijen worden volgens Paardenpunt Vlaanderen niet aangegeven. Om voor meer veiligheid te zorgen, is door de paardensector-organisatie een nieuwe campagne gelanceerd.

Automobilisten rijden veel te kort en te snel langs de ruiters

Britt Verbeeck, Paardenpunt Vlaanderen

"Automobilisten houden niet altijd rekening met de paarden, ze rijden veel te kort en te snel langs de ruiters. Ook toeteren ze, goed bedoeld omdat ze denken daarmee de ruiters te waarschuwen, waar paarden erg van schrikken", dat zijn de meest voorkomende problemen op de weg, zegt Britt Verbeeck van Paardenpunt Vlaanderen tegen VRT NWS. 

De tekst loopt onder deze foto door:

Paardenpunt Vlaanderen

Afstand nemen

"Mensen hebben geen geduld, ze willen er snel langs gaan. Als een paard op een auto klapt, heb je immense schade. Je krijgt er grote ongelukken van. Mensen beseffen ook niet dat een paard gevaarlijk kan zijn."

Mensen beseffen ook niet dat een paard gevaarlijk kan zijn

Britt Verbeeck

Ook weten automobilisten, brommers en fietsers niet altijd hoe ze moeten reageren als ze een paard zien, zegt Verbeeck. "Houd dan ook afstand en vertraag een beetje. Dan heeft een paard de tijd om aan het voertuig te wennen en blijven ze rustig."

Lees verder onder de reportage uit Het journaal:

Videospeler inladen...

Zichtbaarheid

Het probleem ligt niet alleen op het bordje van automobilisten. "Zorg ervoor dat je verlicht bent, zodat je te zien bent. Wees zichtbaar voor de andere bestuurder", zegt Verbeeck.

Daarnaast moeten ruiters ook meer naar rechts gaan zodra anderen hen willen passeren. Ook adviseert Paardenpunt Vlaanderen aan ruiters om altijd veilige paden op te zoeken, waar geen auto’s en motoren zijn. En komt Verbeeck met de oproep: "Kom met meer ruiterspaden." Tot die tijd: blijf zoeken naar goede alternatieven om veilig de weg op te gaan.

Bekijk hier de campagnevideo van Paardenpunt Vlaanderen:

Meest gelezen