Videospeler inladen...

Belasting op vermogens vanaf 1 miljoen euro? “Middenklassetaks” volgens Open VLD, “bescheiden bijdrage” volgens Groen

Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hebben in “Terzake” stevig gebotst over de invoering van een vermogenskadaster. Groen wil dit in het leven roepen, zodat iedereen die een vermogen heeft van meer dan 1 miljoen daarop belastingen moet betalen. Open VLD wil hiervan niet weten en spreekt van een “middenklassetaks”.

Vermogensrendementsheffing. Wie graag Scrabble speelt, kan ermee scoren. Ook Groen hoopt ermee te scoren in de aanloop naar de verkiezingen. De groenen willen iedereen die een vermogen heeft van meer dan 1 miljoen euro daarop extra belastingen laten betalen. Om een zicht te krijgen op het vermogen van de Belgen, wil Groen een vermogenskadaster in het leven roepen.

Volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo wil Groen slechts “een bescheiden bijdrage vragen” aan wie meer dan 1 miljoen "waard" is en geeft daarbij een voorbeeld. “Wie bijvoorbeeld een vermogen heeft van 1.250.000 euro zal in ons verhaal 375 euro bijdragen”, extra belastingen betalen dus. Daarmee wil Groen de belastingen op arbeid verlagen.

“Middenklassetaks”

Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne kantte zich in “Terzake”, in een debat met Calvo, vierkant tegen het groene idee. “Als je het systeem van vermogensrendementsheffing bekijkt, kan je beter spreken van een middenklassetaks”, stelt de burgemeester van Kortrijk.

Van Quickenborne stelt dat vele Belgen al snel aan een vermogen van 1 miljoen euro komen. “Men kijkt naar alle goederen die men heeft: het eigen huis, een tweede woning, de spaarboekjes, de beleggingen, het pensioensparen… Als je dat allemaal optelt, kan je concluderen dat alle zelfstandigen en alle gepensioneerden met een tweede verblijf - bijvoorbeeld door de erfenis van hun ouders - een vermogen van 1 miljoen hebben en die belasting moeten betalen.” 

Wereldvreemd

Volgens Calvo getuigt dit “van de wereldvreemdheid van meneer van Quickenborne”. “U doet alsof elke Vlaming, alsof het de norm is om 1 miljoen nettovermogen te hebben. Als meneer van Quickenborne denkt dat de norm 1 miljoen euro nettovermogen is, stel ik voor om van de kiescampagne gebruik te maken om wat meer met mensen te praten.”

Van Quickenborne herinnert eraan dat de 10 procent rijksten van het land nu al goed zijn voor 46 procent van de belastinginkomsten en waarschuwt voor kapitaalvlucht. “Als je die mensen op deze manier gaat belasten, dreigen de superrijken zich onmiddellijk te verplaatsen, terwijl de gewone zelfstandigen en gepensioneerden dat niet kunnen en de dupe zijn van de nieuwe belasting”, zoals Groen die wil invoeren.

Van Quickenborne wil ook niet dat er bekend wordt hoeveel iedereen op zijn spaarboekje heeft staan. “Als je toelaat dat je daarin een inkijk organiseert, en naar de werkelijke waarde van de huizen gaat, in plaats van het kadastraal inkomen... Wie gaat dat allemaal doen?”, vraagt Van Quickenborne zich af. Volgens hem zou dit een leger aan belastingcontroleurs vergen om alle eigendommen voortdurend naar waarde te schatten. “Dat is niet werkbaar”, besluit Van Quickenborne.

Bekijk hieronder het volledige debat tussen Calvo en Van Quickenborne in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder ook een reportage uit "Terzake" met fiscaal expert Michel Maus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen