De Wever op één in Vlaanderen, Magnette in Wallonië en Maingain in Brussel

Voor het eerst sinds enkele jaren is N-VA-voorzitter Bart De Wever weer de populairste politicus in Vlaanderen. Hij stoot zijn partijgenoot Theo Francken van de troon. In Wallonië blijft PS-kopstuk Paul Magnette de populairste en in Brussel blijft DéFI-voorzitter Olivier Maingain de "numéro un". Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. 

Bart De Wever lijkt in poleposition voor de post van Vlaams minister-president: voor het eerst in jaren is hij weer de populairste politicus van Vlaanderen. Hij stoot oud-staatssecretaris en partijgenoot Theo Francken van de troon.

41 procent van de ondervraagde Vlamingen kan zich inbeelden op De Wever te stemmen. Op 2 staat Theo Francken (N-VA) met 40 procent, op 3 Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) met 36 procent. Een opvallende stijger is de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), die van plaats 14 naar plaats 6 is opgerukt. Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stijgt van 13 naar 9. 

Premier Charles Michel (MR) tuimelt naar beneden van 2 naar 7. De premier, die een jaar geleden nog de populairste was in Vlaanderen, lijkt wat van zijn pluimen te hebben verloren.

De eerste SP.A'er in de lijst is partijvoorzitter John Crombez op 16. Hij wordt op de voet gevolgd door zijn collega van Groen Meyrem Almaci. PVDA-voorzitter Peter Mertens vinden we terug op plaats 27. Filip Dewinter (VB) blijkt net iets populairder te zijn dan zijn partijvoorzitter Tom Van Grieken, maar dan moeten we kijken naar de plaatsen 28 en 29.

Populaire Paul Magnette

In Wallonië blijft Paul Magnette (PS) de populairste politicus. Magnette is burgemeester van Charleroi, voormalig Waals minister-president en gedoodverfde opvolger van PS-voorzitter Elio Di Rupo, die we terugvinden op plaats 2. Op plaats drie vinden we Ecolo-kopstuk Jean-Marc Nollet terug.

Erg opvallend: ook in zijn eigen achtertuin doet premier Charles Michel (MR) het verre van goed: hij zakt verder weg naar plaats 9. Michel is ook MR-voorzitter en moet zijn concurrent Didier Reynders (MR) laten voorgaan, die nu op plaats 5 prijkt.

Zelfs DéFI-voorzitter Olivier Maingain (op 4), kersvers CDH-voorzitter Maxime Prévot (6) en diens voorganger Benoît Lutgen steken Michel voorbij. Kamerlid Raoul Hedebouw (PTB) vinden we terug op 11. De Vlamingen Alexander De Croo (Open VLD, plaats 12), Theo Francken (N-VA, plaats 14) en Kris Peeters (CD&V, plaats 19) blijken relatief populair bij onze Waalse buren. 

Olivier Maingain, "numéro un"

Brusselaar en DéFI-voorzitter Olivier Maingain blijft de populairste politicus in de hoofdstad. Op plaats twee staat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die premier en partijgenoot Charles Michel voorbijsteekt.

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is de populairste Vlaamse politicus in onze hoofdstad. 

Bekijk: Ivan De Vadder zet de voornaamste conclusies op een rij.

Videospeler inladen...

De peiling van TNS KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is telefonisch afgenomen bij 1.006 stemgerechtigde Nederlandstaligen wonend in Vlaanderen, 1.004 Franstalige kiezers wonend in Wallonië en 759 kiezers in Brussel in de periode van 25 maart tot en met 14 april. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. 

Meest gelezen