Wie leidt de race bij de Democraten en wie zijn de kandidaten om Trump te verslaan?

Zij zijn nog met twee (strikt genomen met drie, maar de derde lijkt erg weinig kans te maken om het te halen): de Democraten of onafhankelijke politici die kans maken om het dit jaar tijdens de Amerikaanse presidents­verkiezingen op te nemen tegen de Republikein Donald Trump. Wie zijn ze precies en hoeveel afgevaardigden of delegates hebben ze al verzameld in de voorverkiezingen? Ontdek het hieronder.

In november 2020 zal één presidentskandidaat het voor de Democraten opnemen tegen huidig president Donald Trump. Naar goede gewoonte zijn er er in de partij die niet aan de macht is, heel wat nieuwe gezichten opgestaan die zich geroepen voelden om een gooi te doen naar het Witte Huis. 

Intussen zijn er nog drie kandidaten in de running. Twee van hen lijken een ernstige kans te maken om het te halen. Twee oudere, blanke mannen: Joe Biden en Bernie Sanders. 

Met Tulsi Gabbard is er strikt genomen nog een derde kandidate in de running, maar zij lijkt weinig tot geen kans te maken op de nominatie.

1. Wie staat op dit moment aan de leiding?

Joe Biden staat nu aan kop, met net achter hem Bernie Sanders. Maar wie vandaag de leider is,  kan over enkele weken veroordeeld zijn tot achtervolgen. De race is nog lang tot de Democratische conventie in juli. Dan wordt de man of vrouw die tijdens de voorverkiezingen in de verscheidene staten de meeste én meer dan 1.991 afgevaardigden achter zich verzamelde de presidentskandidaat voor de Democratische partij.

In onze rangschikking staan ook de kandidaten die zich terugtrokken uit de race, want zij behouden hun afgevaardigden tot aan de conventie. (We maakten hun resultaten iets minder zichtbaar.)

Voor het opstellen van de rangschikking baseren we ons op gegevens van RealClearPolitics.

1.991 afgevaardigden

Bij elke voorverkiezing krijgt de kandidaat die meer dan 15 procent van de stemmen behaalde de steun van een aantal afgevaardigden. De kandidaat die er in slaagt om 1.991 afgevaardigden achter zich te verzamelen, wordt in juli de presidentskandidaat van de Democratische partij. Hij/zij strijdt op 3 november tegen Donald Trump om de volgende president van de Verenigde Staten te worden.

2. Wie zijn Joe Biden en Bernie Sanders? En Tulsi Gabbard?

Nog 3 Democraten (of onafhankelijke politici, zoals Bernie Sanders) zijn officieel kandidaat voor de nominatie door de Democratische Partij. Klik op de foto's om meer over hen te weten te komen. 

(Lees ook voort onder het overzicht)

Bernie Sanders

Bernie Sanders

Foto van Bernie Sanders

Bernie Sanders


In 2016 ging Bernie Sanders tegen de stroom van zijn partij in. Hij won toen net niet de nominatie toen. Dat was zeer verrassend voor velen. Sanders is vaak onderschat en geboycot door het establishment en door de mainstream media vaak weggezet als een onrealistische oude linkse hippie.

Sanders is terug. Mocht hij president worden, dan is hij de oudste ooit die de eed aflegt, 79 in januari 2021. En wees maar zeker: hij doet niet mee om een punt te maken. Hij doet mee voor de hoofdprijs, het presidentschap.

Veel commentatoren zeggen: Sanders kan nooit winnen. Maar de peilingen vertellen vaak een ander verhaal.

Sanders is een zelfverklaarde Democratische socialist. Zijn aanhang is groot. Er is een heel Bernieleger aan supporters en vrijwilligers. Zijn leeftijd zien ze niet als een probleem.

In 1987 nam Bernie zelfs een plaatje op, met zijn ideeën.

Hij is nu iets minder grumpy dan in 2016, persoonlijker, hij legt meer nadruk op zijn verleden als burgerrechtenactivist, en connecteert daardoor beter met zwarte Amerikanen en latino’s.

Hij vertelt ook over waar hij vandaan komt, wie hij is: de zoon van een arme jood uit Brooklyn. Een familie die vluchtte voor de Holocaust in Polen.

Bernie is boos op de wereld en hoe hij draait. En die boodschap slaat aan bij veel Amerikanen, die denken dat de kloof tussen wie heeft en niet heeft te groot is geworden.

Hij wil de peperdure universiteiten gratis maken, door een taks op financiële transacties. De sociale zekerheid wil hij uitbreiden door inkomens boven de 250.000 dollar zwaarder te belasten. Hij wil veel minder uitgaven voor Defensie (nu besteedt Amerika daar per jaar 700 miljard dollar aan!). Sanders wil een groot klimaatplan, een menselijker immigratiebeleid, en een betaalbare ziekteverzekering voor alle Amerikanen, gesponsord door de overheid. Een erfbelasting van 77 procent op vermogens boven het miljard.

Sanders is een krachtige combinatie van people power en cash. Volksmacht en binnenstromende campagnedonaties van kleine gulle gevers. Op dag 1 van zijn campagne haalde hij 6 miljoen dollar op. Feel the Bern!

Dit wordt de grote vraag in de voorverkiezingen: wie gaat Bernie Sanders stoppen? Sanders, vaak onderschat, een beetje zoals in de Rockyfilms met Sylvester Stallone: Rocky Balboa, de onbekende derderangsbokser die zichzelf bewijst tegen de heersende kampioenen en ze ook nog een keer verslaat. Alleen is de competitie nu anders. In 2016 was het Sanders tegen Hillary. Nu was het aanvankelijk Sanders tegen 15 anderen. Op zijn rally’s klinkt Neil Young: Keep on rocking in a free world. En John Lennon: Power to the People!

Joe Biden

Joe Biden

Foto van Joe Biden

Joe Biden


Doet ie het of doet ie het niet? Dat was heel lang de vraag voor de ex-vicepresident onder Obama. De man die senator was tussen 1972 en 2008. De man die al twee keer eerder kandidaat was voor het presidentschap, maar het er pover van af bracht, toen, in 1988 en 2008. Mijn buurman is fan van hem.

Maar nog voor zijn kandidatuur leek het al fout te lopen. Een Democratische politica uit Nevada, Lucy Flores, stelde dat Joe Biden bij een campagnebijeenkomst aan haar rook en een kus gaf op haar achterhoofd. De vrouw zei dat ze zich daardoor vies, ongemakkelijk en in de war voelde. De twee kenden elkaar verder niet. Flores noemde het geen seksueel wangedrag maar wel ongepast. Drie andere vrouwen meldden zich daarna met vergelijkbare ervaringen. Biden deed het ongegeneerd, voor de camera: ongemakkelijke toestanden door de manier waarop hij vrouwen omhelsde of kuste.

Biden erkende in een filmpje dat hij een tactiel persoon is, maar denkt niet dat hij een grens heeft overschreden. Hij knuffelt graag, “ik verbind graag mensen”. Maar, zegt hij nu: Sociale normen veranderen. Dat begrijp ik. Ik luister naar wat deze vrouwen zeggen.”

Biden wordt in november 77 jaar. Hij is de tussenweg voor de Democraten. Bevindt zich in het centrum. Dat kan Republikeinsgezinde kiezers aantrekken, maar ook veel progressieve kiezers afstoten. Dit tijdperk lijkt niet langer het tijdperk van de centrumkiezers. Of misschien wel, voor de mensen die de polarisatie een beetje beu zijn.

Hij connecteert goed met de blanke arbeiders, hij wordt ervaren als de sympathieke guy next door. Ik ontmoette hem een keer na de begrafenis van George Bush de oudere. Hij stopte naast mij in een golfkarretje. Zeer toegankelijke man.

In 1988 moest hij uit de race stappen na een hersenbloeding, waarvan hij volledig herstelde. Biden kende veel drama’s in zijn leven. Zijn eerste vrouw verongelukte bij een auto-ongeval. Zijn dochtertje van 1 stierf toen ook. Eén van zijn twee zonen, Beau, stierf een jaar of vier geleden na een hersentumor. Biden wilde in 2016 meedoen bij de Democraten, maar werd aangemaand om Hillary niet voor de voeten te lopen. Daar heeft ie nu spijt van. Hij had kunnen winnen, toen. Nu liggen de kaarten helemaal anders. Misschien dat hij daarom tegen de gewoonte in, al bekendmaakte wie zijn vice zou worden, Stacey Abrams, een krachtige 30 jaar jongere zwarte vrouw die zijn oude, witte imago moet compenseren. Alsof zij hem geloofwaardiger moet maken in deze andere tijd. En het wekt de indruk dat Biden doet alsof de nominatie al in de pocket zit. Tegelijk is het een teken van zwakte om al vooruit te lopen op de feiten.

Soms flatert Biden, door plagiaat te plegen, of door vreemde uitspraken. Plots bekent hij publiek zijn sympathie voor een Republikein, of noemt hij de huidige vicepresident Pence een goede kerel.

En, zegt hij, ik vind hefboomfondsmanagers op Wall Street niet per definitie slecht. En over Trump zei hij: ik wil niet met hem debatteren, maar ik wil hem een pak ransel geven en op hem slaan.

Hij is de kandidaat met het meeste ervaring in buitenlandse zaken. Hij was jarenlang voorzitter van de commissie buitenlandse betrekkingen in de Senaat. Begin jaren 90 was hij één van de grote voorvechters van hardere aanpak voor misdaad. Dat achtervolgt hem nu een beetje, zoals bij Kamala Harris en Amy Klobuchar.

De vrees is dat hij ondanks de goede vroege peilingen (iedereen kent hem, al lang) wel eens de Jeb Bush van de Democraten zou kunnen zijn: de grote belofte die het nooit zal waarmaken. De dag van zijn aankondiging zou ook zijn beste dag kunnen zijn, wellicht.

Tulsi Gabbard

Tulsi Gabbard

Foto van Tulsi Gabbard

Tulsi Gabbard


Tulsi Gabbard is de jongste vrouw bij alle kandidaten. Ze is net geen 38 en Congreslid voor Hawaii. Ze werd geboren op het eiland Samoa. Als ze president zou worden, is ze de eerste die niet op het Amerikaanse vasteland is geboren.

Ze was ook de eerste hindoe in het Amerikaanse Congres.

Ze is officier bij de Nationale Garde. Ze vocht een tijd in Irak. Als presidentskandidaat wil ze veel minder geld uitgeven aan het leger.

Ze was een groot supporter van Bernie Sanders in 2016, en gaf daarvoor zelfs het ondervoorzitterschap van de Democratische partij op, toen.

Tulsi Gabbard veroorzaakte heftige controverse toen ze een ontmoeting had met de Syrische dictator Assad. Gabbard zegt tegen oorlogen te zijn die uit zijn op regimeverandering. Nogal wat Republikeinen zijn fan van haar.

Vroeger was ze tegen het homohuwelijk en tegen abortus. Nu is ze voor.

De race naar het Witte Huis noemt ze een gevecht voor de ziel van Amerika. Wellicht wordt ze eerder vicepresidentskandidaat dan presidentskandidaat.

3. Hoe staat de Democratische partij ervoor?

Nu heb je bij de Democraten de splitsing tussen het progressieve kamp en het pragmatische kamp. Eigenlijk willen ze allemaal hetzelfde, alleen is de ene kandidaat radicaler dan de andere. De ene wil een betaalbaardere ziekteverzekering, de andere wil de zorgverzekering nationaliseren.

Allemaal willen ze beperkingen op de wapenwet, betaalbaarder hoger onderwijs, een minder grote kloof tussen arm en rijk. Niemand wil nog openlijk geld ontvangen van rijke donoren. De wens en het brandende verlangen om Donald Trump te verslaan kunnen links en centrumlinks bij de Democraten dichter bij elkaar brengen. 

Zoals de Republikeinse Partij een metamorfose onderging en omgeturnd werd tot de Trump-partij, zo ondergingen ook de Democraten een gedaanteverwisseling. Ver weg lijken de Republikeinen die vroeger de kampioenen waren van de vrijhandel, de vermindering van het overheidstekort, de internationalisten van de wereld. 

De Democraten zijn ook dooreengeschud. Niet door één sterke, nieuwe leider, maar door het collectief van de achterban. Een soort georganiseerd verzet dat wakker werd gemaakt door president Donald Trump. Het Clintonrecept werkte van geen kanten in 2016. De blanke arbeidersvleugel werd compleet verwaarloosd, een kapitale vergissing. Niet toevallig wordt de partijconventie in 2020 gehouden in een industriestaat die Clinton in 2016 grandioos verloor, Wisconsin. In de stad Milwaukee, aan het Michiganmeer.

4. Moet Trump met tegenstand rekening houden?

Republikeinen zijn geïntimideerd door de achterban van Trump. Degenen die in eigen rangen tegen Trump ingaan, zien hun carrière verwoest. Wie hem omarmt, wordt beloond. Daarom is het erg onwaarschijnlijk dat Trump enige tegenstand zal ondervinden in het voorverkiezingsproces bij de Republikeinen. Het gebeurt ook zelden dat een zittende president moet spartelen om de nominatie te krijgen voor een tweede termijn. Ja, Jimmy Carter in 1980 met Edward Kennedy. Gerald Ford met Ronald Reagan in 1976. 

Door Alexandria Ocasio-Cortez en Bernie Sanders is socialisme geen taboewoord meer in VS. Dat is al een revolutie op zich

Björn Soenens, Amerikacorrespondent VRT NWS

De Nieuwe Democraten zijn een stuk linkser, diverser, vrouwelijker, jonger, gekleurder. De gedachtenleider van die sterke stroming is de New Yorkse Alexandria Ocasio-Cortez. Ze noemen haar AOC. Zij duwt de partij radicaal naar de linkerkant. President kan ze niet worden, nog niet. Ze is gewoon te jong. Je moet in Amerika minstens 35 jaar oud zijn om president te mogen worden. AOC is 29. Door AOC en Bernie Sanders is socialisme geen taboewoord meer in de VS. Dat is al een revolutie op zich. 

Alexandria Ocasio-Cortez
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen