Deze Democraten willen Donald Trump opvolgen in het Witte Huis

Acht Democraten of onafhankelijke politici dromen ervan om het volgend jaar tijdens de Amerikaanse presidents­verkiezingen op te nemen tegen de Republikein Donald Trump. Het Democratische speelveld is groot. Tussen 38 en 78 jaar oud zijn ze. Maak hieronder kennis met de kandidaten.

In november 2020 zal één presidentskandidaat het voor de Democraten opnemen tegen huidig president Donald Trump. Naar goede gewoonte staan er in de partij die niet aan de macht is, heel wat nieuwe gezichten op die zich geroepen voelen om een gooi te doen naar het Witte Huis.

Nog 8 Democraten (of onafhankelijke politici, zoals Bernie Sanders) zijn officieel kandidaat voor de nominatie door de Democratische Partij. Klik op de foto's om meer over hen te weten te komen. 

(Lees ook voort onder het overzicht)

close prev next_2
Bernie Sanders

Bernie Sanders


In 2016 ging Bernie Sanders tegen de stroom van zijn partij in. Hij won net niet de nominatie toen. Dat was zeer verrassend voor velen. Sanders is vaak onderschat en geboycot door het establishment en door de mainstream media vaak weggezet als een onrealistische oude linkse hippie.

Sanders is terug. Mocht hij president worden, dan is hij de oudste ooit die de eed aflegt, 79 in januari 2021. En wees maar zeker: hij doet niet mee om een punt te maken. Hij doet mee voor de hoofdprijs, het presidentschap.

Veel commentatoren zeggen: Sanders kan nooit winnen. Maar de peilingen vertellen vaak een ander verhaal.

Sanders is een zelfverklaarde Democratische socialist. Zijn aanhang is groot. Er is een heel Bernieleger aan supporters en vrijwilligers. Zijn leeftijd zien ze niet als een probleem.

In 1987 nam Bernie zelfs een plaatje op, met zijn ideeën.

Hij is nu iets minder grumpy dan in 2016, persoonlijker, hij legt meer nadruk op zijn verleden als burgerrechtenactivist, en connecteert daardoor beter met zwarte Amerikanen en latino’s.

Hij vertelt ook over waar hij vandaan komt, wie hij is: de zoon van een arme jood uit Brooklyn. Een familie die vluchtte voor de Holocaust in Polen.

Bernie is boos op de wereld en hoe hij draait. En die boodschap slaat aan bij veel Amerikanen, die denken dat de kloof tussen wie heeft en niet heeft te groot is geworden.

Hij wil de peperdure universiteiten gratis maken, door een taks op financiële transacties. De sociale zekerheid wil hij uitbreiden door inkomens boven de 250.000 dollar zwaarder te belasten. Hij wil veel minder uitgaven voor Defensie (nu besteedt Amerika daar per jaar 700 miljard dollar aan!). Sanders wil een groot klimaatplan, een menselijker immigratiebeleid, en een betaalbare ziekteverzekering voor alle Amerikanen, gesponsord door de overheid. Een erfbelasting van 77 procent op vermogens boven het miljard.

Sanders is een krachtige combinatie van people power en cash. Volksmacht en binnenstromende campagnedonaties van kleine gulle gevers. Op dag 1 van zijn campagne haalde hij 6 miljoen dollar op. Feel the Bern!

Dit wordt de grote vraag in de voorverkiezingen: wie gaat Bernie Sanders stoppen? Sanders, vaak onderschat, een beetje zoals in de Rockyfilms met Sylvester Stallone: Rocky Balboa, de onbekende derderangsbokser die zichzelf bewijst tegen de heersende kampioenen en ze ook nog een keer verslaat. Alleen is de competitie nu anders. In 2016 was het Sanders tegen Hillary. Nu is het Sanders tegen 15 anderen. Op zijn rally’s klinkt Neil Young: Keep on rocking in a free world. En John Lennon: Power to the People!

close prev next_2
Joe Biden

Joe Biden


Doet ie het of doet ie het niet? Dat was heel lang de vraag voor de ex-vicepresident onder Obama. De man die senator was tussen 1972 en 2008. De man die al twee keer eerder kandidaat was voor het presidentschap, maar het er pover van af bracht, toen, in 1988 en 2008. Mijn buurman is fan van hem.

Maar nog voor zijn kandidatuur leek het al fout te lopen. Een Democratische politica uit Nevada, Lucy Flores, stelde dat Joe Biden bij een campagnebijeenkomst aan haar rook en een kus gaf op haar achterhoofd. De vrouw zei dat ze zich daardoor vies, ongemakkelijk en in de war voelde. De twee kenden elkaar verder niet. Flores noemde het geen seksueel wangedrag maar wel ongepast. Drie andere vrouwen meldden zich daarna met vergelijkbare ervaringen. Biden deed het ongegeneerd, voor de camera: ongemakkelijke toestanden door de manier waarop hij vrouwen omhelsde of kuste.

Biden erkende in een filmpje dat hij een tactiel persoon is, maar denkt niet dat hij een grens heeft overschreden. Hij knuffelt graag, “ik verbind graag mensen”. Maar, zegt hij nu: Sociale normen veranderen. Dat begrijp ik. Ik luister naar wat deze vrouwen zeggen.”

Biden wordt in november 77 jaar. Hij is de tussenweg voor de Democraten. Bevindt zich in het centrum. Dat kan Republikeinsgezinde kiezers aantrekken, maar ook veel progressieve kiezers afstoten. Dit tijdperk lijkt niet langer het tijdperk van de centrumkiezers. Of misschien wel, voor de mensen die de polarisatie een beetje beu zijn.

Hij connecteert goed met de blanke arbeiders, hij wordt ervaren als de sympathieke guy next door. Ik ontmoette hem een keer na de begrafenis van George Bush de oudere. Hij stopte naast mij in een golfkarretje. Zeer toegankelijke man.

In 1988 moest hij uit de race stappen na een hersenbloeding, waarvan hij volledig herstelde. Biden kende veel drama’s in zijn leven. Zijn eerste vrouw verongelukte bij een auto-ongeval. Zijn dochtertje van 1 stierf toen ook. Eén van zijn twee zonen, Beau, stierf een jaar of vier geleden na een hersentumor. Biden wilde in 2016 meedoen bij de Democraten, maar werd aangemaand om Hillary niet voor de voeten te lopen. Daar heeft ie nu spijt van. Hij had kunnen winnen, toen. Nu liggen de kaarten helemaal anders. Misschien dat hij daarom tegen de gewoonte in, al bekendmaakte wie zijn vice zou worden, Stacey Abrams, een krachtige 30 jaar jongere zwarte vrouw die zijn oude, witte imago moet compenseren. Alsof zij hem geloofwaardiger moet maken in deze andere tijd. En het wekt de indruk dat Biden doet alsof de nominatie al in de pocket zit. Tegelijk is het een teken van zwakte om al vooruit te lopen op de feiten.

Soms flatert Biden, door plagiaat te plegen, of door vreemde uitspraken. Plots bekent hij publiek zijn sympathie voor een Republikein, of noemt hij de huidige vicepresident Pence een goede kerel.

En, zegt hij, ik vind hefboomfondsmanagers op Wall Street niet per definitie slecht. En over Trump zei hij: ik wil niet met hem debatteren, maar ik wil hem een pak ransel geven en op hem slaan.

Hij is de kandidaat met het meeste ervaring in buitenlandse zaken. Hij was jarenlang voorzitter van de commissie buitenlandse betrekkingen in de Senaat. Begin jaren 90 was hij één van de grote voorvechters van hardere aanpak voor misdaad. Dat achtervolgt hem nu een beetje, zoals bij Kamala Harris en Amy Klobuchar.

De vrees is dat hij ondanks de goede vroege peilingen (iedereen kent hem, al lang) wel eens de Jeb Bush van de Democraten zou kunnen zijn: de grote belofte die het nooit zal waarmaken. De dag van zijn aankondiging zou ook zijn beste dag kunnen zijn, wellicht.

close prev next_2
Elizabeth Warren

Elizabeth Warren


Elizabeth Warren is een laatbloeier in de politiek. Ze werd pas senator, voor Massachusetts, toen ze bijna 65 was. Daarvoor was ze hoogleraar aan Harvard en leidde ze het beschermingsbureau voor consumenten, na de financiële crisis in 2008. Dit jaar wordt ze 70.

Ze is goed bevriend met Bernie Sanders, en heeft eigenlijk dezelfde ideeën. Ze noemt zich alleen geen socialiste. Ze noemt zichzelf een kapitaliste, die het systeem weer wil doen werken voor de kleine man. Warren gelooft in de markteconomie, maar wil rechtvaardiger regels om de uitwassen van het systeem te vermijden.

Zo wil ze een rijkentaks van 2 procent invoeren op vermogens hoger dan 50 miljoen. 3 procent voor vermogens hoger dan een miljard. De rijkentaks moet een systeem financieren van gratis kinderopvang.

Ze heeft een plan om de grote tech-bedrijven zoals Google, Facebook en Amazon op te splitsen, omdat ze vindt dat hun macht en invloed te groot zijn geworden. Ze trekt heftig van leer tegen de hebzucht van Wall Street en de grote banken. Het levert haar weinig grote geldschieters op voor de campagne. Ze is een vrouw van principes. Dat zal haar wellicht de nominatie kosten, maar ze is wel zeer authentiek. Ideas first is het motto van Warren.

Warren heeft een populistisch imago. Ze vecht voor het volk. Ze deed zelfs een armoedetoer in de staat Mississippi. De laatste kandidaat voor het presidentschap die dat deed was Robert Kennedy in 1968, net voor hij werd vermoord.

Oorspronkelijk komt ze uit Oklahoma in de Midwest. Ze werd geboren als Elizabeth Herring, maar nam de naam aan van haar eerste man (Warren), van wie ze overigens al 41 jaar gescheiden is.

President Trump noemt haar systematisch Pocahontas, naar de mythe van het Indiaanse meisje dat een pionier-kolonist van de dood redde. Zelf heeft ze heel lang beweerd dat ze Indiaans bloed in de aderen heeft. Een DNA-test trok dat serieus in twijfel (1 procent Indiaans bloed), en daar excuseert ze zich nu voor.

De vraag in de campagne wordt vooral hoe ze Sandersfans in haar richting kan krijgen.

close prev next_2
Klobuchar

Amy Klobuchar


Amy Klobuchar maakte haar kandidatuur bekend tijdens een sneeuwstorm in haar thuisstaat Minnesota. Ze is bijna 59 en al 13 jaar senator. Ooit was ze openbaar aanklager in Minnesota, de noordelijke Midwest. Daar krijgt ze nu kritiek voor, omdat ze politieagenten die zwarte verdachten doodschoten heel vaak vrijuit liet gaan. Tegelijk ijverde ze voor langere celstraffen wegens vandalisme, ook voor minderjarigen. Ze verdedigt zich met het argument dat hard zijn voor misdaad toen in de mode was, begin jaren 90.

Ze werd bekend tijdens de hoorzittingen rond rechter Kavanaugh in september 2018. Haar rustige manier om te vragen naar zijn drankgebruik.

Kavanaugh beledigde haar.

Hij bood even later zijn excuses aan.

Klobuchar stelde zich kwetsbaar op, en sprak over het jarenlange drankmisbruik van haar vader, een sportjournalist.

Klobuchar heeft overgrootouders uit Zwitserland en Slovenië, wat haar enigszins verwant doet voelen met de huidige First Lady, Melania Trump, Melania Knauss.

Klobuchar kan de ideale kandidate zijn voor de Democraten. Ze krijgt geregeld wetten goedgekeurd, she gets things done, en ze werkt over de partijgrenzen heen, ze is erg pragmatisch, kiest voor haalbare veranderingen in plaats van ronkende revoluties. Niet te links, niet te rechts. Met kleine stapjes vooruit, zegt ze. Liever compromissen die ergens toe leiden, dan bombastische grote gevechten waar je niets mee bereikt.

Ze is een stemmentrekster. Ze won haar Senaatszetel in een staat die bijna naar Trump ging. Ze schreef een boek over haar leven: The senator next door: a memoir from the heartland.

Ooit zat Klobuchar samen met ex-FBI-baas James Comey op school. Hij noemt haar vervelend slim, maar ook een soort éénhoorn in de Amerikaanse politiek. Niet blauw of rood, maar zeer paars.

Haar man is professor in de rechten in Baltimore en Georgetown. Ze heeft een dochter van 24. Abigail lag in haar kinderjaren vaak in het ziekenhuis. Ze kon niet slikken. Nu is ze stand-upcomedian en werkt ze als staflid van een New Yorks gemeenteraadslid.

Zij won haar verkiezing met 24 procent verschil. Ze behoort tot de senatoren met de hoogste populariteit, meer dan 70 procent. Zowel de New Yorker als de New York Times noemen haar als mogelijk eerste vrouw in het Witte Huis. In 2014 werd ze nog genoemd als mogelijk minister van Justitie onder Obama.

Ze steunt homo’s, lesbiennes en transgenders en is pro-abortus. Vreemd genoeg sprong ze ook in de bres voor het behoud van pizza op het menu van scholen. Ze steunde Trump in het afschieten van het TPP-vrijhandelsverdrag, omdat het ook volgens haar te weinig opleverde voor Amerikaanse arbeiders. Ze wil de medicijnprijzen naar beneden, wil andere immigratiewetten, en is voorstander van automatische kiezersregistratie.

Ze heeft een goede uitgangspositie bij de eerste voorverkiezing in Iowa, haar buurstaat ten zuiden van Minnesota. Is zij het geheime wapen van de Democraten tegen Trump? Want de strijd zal worden uitgevochten in de Midwest. Kan zij de Trumpkiezers terugwinnen? Elke donderdag biedt ze kiezers uit haar thuisstaat een ontbijt aan als ze in DC zijn. Ze trekt veel gematigde kiezers aan. Ze straalt een soort rustige vastheid uit.

Ze geniet veel respect bij al haar collega’s. Ze klinkt een beetje traag, glimlacht bijna altijd en wordt daarom nogal onderschat. Haar stem klinkt vrij nasaal, een beetje monotoon zelfs. Maar haar woorden treffen doel. Zozeer zelfs, dat veel van haar medewerkers doodsbang van haar zijn. Haar Minnesota Nice blijkt alleen maar in het openbaar zo aardig te zijn. Haar Senaatskantoor kent een extreem personeelsverloop.

Klobuchar zou hardvochtig streng zijn tegen medewerkers, blijkt uit vele getuigenissen. Sommigen noemen haar ronduit wreed als baas. Ze vernedert en berispt tot mensen in tranen zijn. Klobuchar schreeuwt naar verluidt en gooit met papier en voorwerpen, en stuurt midden in de nacht mails met denigrerende opmerkingen over hun werk. Ook over slecht geplaatste komma’s in teksten. Of over een foute jas in een reiskoffer, of een niet-opgeladen iPad, te veel of te weinig nietjes in een document. In Amerika noemen ze zo iemand verbloemend: “intense”.

Kan zo iemand het land leiden? Wel, president Johnson liep voortdurend te roepen en te schreeuwen in het Witte Huis. Trump ook, bij momenten. Bill Clinton kon ook gemeen uithalen naar zijn medewerkers. Het is misschien wel typisch voor mensen die het land willen leiden. Maar misschien is ook deze gedachte het onthouden waard: je ware karakter als leider komt boven in de omgang met mensen die minder macht hebben dan jezelf. Tegelijk: om iets gedaan te krijgen, moet je wellicht soms intens zijn.

Klobuchar, een kandidate om nauwgezet te volgen.

close prev next_2
Buttigieg

Pete Buttigieg


De man met de moeilijkste naam. Buttigieg. “Boot-Edge-e-Edge”. Pete Buttigieg. De jongste van alle kandidaten bij de Democraten. 37 jaar. Nog nooit heeft hij een nationaal ambt bekleed. Geen gouverneur, geen senator, geen Congreslid. Wel is hij al burgemeester sinds hij 29 is. Al acht jaar de burgervader van Southbend, Indiana, een stad van 100.000 inwoners. Southbend, ooit het hoofdkwartier van de legendarische autobouwer Studebaker. Studebakers die ooit dienden als yellow cabs, de gele taxi’s in New York in de jaren 50 van de vorige eeuw. Studebaker ging failliet in 1963. Dat is Southbend, Indiana.

Buttigieg trok Southbend uit het economische moeras, en halveerde de werkloosheid. Met zijn 37 is hij net oud genoeg om te mogen meedoen aan de race naar het Witte Huis. Mocht hij verkozen geraken, dan is hij de jongste president ooit.

Hij zou ook de eerste homopresident zijn. Hij is getrouwd. Zijn vader was een immigrant uit Malta.

Hij vocht met de marine mee in Afghanistan.

Hij is de enige echte millennial onder de kandidaten: “We are the generation with the most at stake. There’s more to us than avocado toast.”

Het presidentschap van Donald Trump noemt Buttigieg the porn star presidency. Hij begrijpt niet dat zijn vorige baas als burgemeester, ex-gouverneur van Indiana en huidig vicepresident Mike Pence, een figuur als Trump zo hard ondersteunt.

Hij daagt de evangelische christenen die voor Trump hebben gestemd uit. Buttigieg is zelf een religieus man die vaak uit de Bijbel citeert.

Buttigieg is helder over zijn kandidatuur. Ik ben de toekomst zegt hij, want het verleden heeft ons niet al te veel goeds gebracht. “We can’t look for greatness in the past.”

Buttigieg zal zich in de debatten wel laten horen. Tijdens een meeting in een stadhuis in Indiana, met journalisten van CNN, zei hij: “I have more years of government experience under my belt than the president, and more military experience…”. En het is nog waar ook. Benieuwd hoe fel de jonge burgemeester – opgeleid aan Harvard en Oxford - in de campagne uit de hoek zal komen. Hij trekt grote drommen publiek, en wordt mogelijk dé sensatie van deze campagne. Hij haalt ook vele miljoenen aan donaties op. Conservatieve commentatoren op de radio zoals Rush Limbaugh zien hem als iemand die mogelijk Donald Trump kan verslaan in november 2020. “He’s not crazy. He’s from the Rust Belt and he served in Afghanistan,” zegt de conservatieve politieke columnist Ben Shapiro.

close prev next_2
Sestak

Tom Steyer


Tom Steyer wil zo graag het enige wat zijn miljardenportefeuille niét kan kopen: het presidentschap. Maak kennis met kandidaat nummer 26: Tom Steyer. Hij stapte in de race op het ogenblik dat die andere Californiër, Eric Swalwell, eruit stapte. Steyer is de eerste miljardair in de race. Hij was tot nu toe vooral een megadonor voor andere Democratische politici. Tom Steyer verdiende zijn grote geld als hefboomfondsmanager. Ooit was hij een groot investeerder in de fossiele kolenindustrie maar hij veranderde het geweer enkele jaren geleden van schouder en is nu een klimaatactivist. Steyer is 62 jaar en vloog begin januari 2019 nog naar Iowa om er te vertellen dat hij géén kandidaat zou zijn voor het presidentschap, maar dat hij alles zou doen om Donald Trump weg te krijgen uit het Witte Huis. Hij is een goede vriend van Speaker Nancy Pelosi en verleende tot nu vooral zijn steun aan Democratisch presidentskandidaat Jay Inslee, de gouverneur van de staat Washington, en de enige die écht campagne voert tegen klimaatopwarming. Inslee lijkt in de campagne niet echt aan te slaan, en dus stapt Steyer zelf in de race.

Steyers vader was een joodse advocaat die ooit één van de aanklagers was op de Nürenbergprocessen tegen de nazi’s na de Tweede Wereldoorlog. Steyer werd geboren in New York maar woont al vele jaren in Californië. Hij geeft erg veel geld aan goede doelen en richtte in 2007 een ontwikkelingsbank op om organisaties en individuen te helpen die te weinig eigen middelen hebben om zelf te investeren. Steyer heeft een ranch in Pescadero in Californië, waar hij wil bewijzen dat duurzame landbouw mogelijk is. Hij houdt zich –als miljardair – ook intensief bezig met het bestrijden van inkomensongelijkheid.

close prev next_2
Bloomberg

Michael Bloomberg


Michael Bloomberg is 77 en is een van de miljardairs die een gooi naar het Witte Huis doen. Hij is bekend als mede-oprichter, CEO en belangrijkste aandeelhouder van het belangrijke financiële persbureau Bloomberg LLP dat hem enorm veel invloed geeft. Tussen 2002 en 2013 was hij burgemeester van de stad New York. Hij beperkte toen zijn eigen salaris tot een dollar per maand. Michael Bloomberg staat te boek als een efficiënt en intelligent bestuurder, zowel economisch als politiek, en is als centrumfiguur een tegengewicht voor de lange lijst linkse presidentskandidaten bij de volgende verkiezingen.

Tegen hem speelt zijn leeftijd, al zijn voormalig vicepresident Joe Biden en socialist Bernie Sanders leeftijdsgenoten. Anders dan hen is Bloomberg echter een politieke windhaan. Hij begon zijn politiek carrière als Democraat, werd daarna Republikein en nog langer onafhankelijke en komt nu op bij de Democraten. Bloomberg werpt zich op als het alternatief voor huidig Republikeins president Donald Trump. Mocht hij de Democratische nominatie niet binnenhalen, beschikt hij over genoeg financiële slagkracht om desnoods als onafhankelijke kandidaat tussen Democraten en Trump op te komen. Op die manier zou Bloomberg Trump alsnog kunnen doen verliezen.

close prev next_2
Gabbard

Tulsi Gabbard


Tulsi Gabbard is de jongste vrouw bij alle kandidaten. Ze is net geen 38 en Congreslid voor Hawaii. Ze werd geboren op het eiland Samoa. Als ze president zou worden, is ze de eerste die niet op het Amerikaanse vasteland is geboren.

Ze was ook de eerste hindoe in het Amerikaanse Congres.

Ze is officier bij de Nationale Garde. Ze vocht een tijd in Irak. Als presidentskandidaat wil ze veel minder geld uitgeven aan het leger.

Ze was een groot supporter van Bernie Sanders in 2016, en gaf daarvoor zelfs het ondervoorzitterschap van de Democratische partij op, toen.

Tulsi Gabbard veroorzaakte heftige controverse toen ze een ontmoeting had met de Syrische dictator Assad. Gabbard zegt tegen oorlogen te zijn die uit zijn op regimeverandering. Nogal wat Republikeinen zijn fan van haar.

Vroeger was ze tegen het homohuwelijk en tegen abortus. Nu is ze voor.

De race naar het Witte Huis noemt ze een gevecht voor de ziel van Amerika. Wellicht wordt ze eerder vicepresidentskandidaat dan presidentskandidaat.

Bernie Sanders
Bernie Sanders
Bernie Sanders
Bernie Sanders
Bernie Sanders
Tom Steyer
Michael Bloomberg
Bernie Sanders

Samen tegen een gemeenschappelijke vijand

Nu heb je bij de Democraten de splitsing tussen het progressieve kamp tegenover het pragmatische kamp. Eigenlijk willen ze allemaal hetzelfde, alleen is de ene kandidaat radicaler dan de andere. De ene wil een betaalbaardere ziekteverzekering, de andere wil de zorgverzekering nationaliseren. Allemaal willen ze beperkingen op de wapenwet, betaalbaarder hoger onderwijs, een minder grote kloof tussen arm en rijk. Niemand wil nog openlijk geld ontvangen van rijke donoren. De wens en het brandende verlangen om Donald Trump te verslaan, kan links en centrum-links bij de Democraten dichter bij mekaar brengen. 

Zoals de Republikeinse Partij een metamorfose onderging en omgeturnd werd tot de Trump-partij, zo ook ondergingen de Democraten een gedaanteverwisseling. Ver weg lijken de Republikeinen die vroeger de kampioenen waren van de vrijhandel, de vermindering van het overheidstekort, de internationalisten van de wereld. Niet meer.

De Democraten zijn ook dooreengeschud. Niet door één sterke, nieuwe leider, maar door het collectief van de achterban. Een soort georganiseerd verzet dat wakker werd gemaakt door president Donald Trump. Het Clintonrecept werkte aan geen kanten in 2016. De blanke arbeidersvleugel werd compleet verwaarloosd, een kapitale vergissing. Niet toevallig wordt de partijconventie in 2020 gehouden in een industriestaat die Clinton in 2016 grandioos verloor, in Wisconsin. In de stad Milwaukee, aan het Michiganmeer.

Moet Trump met tegenstand rekening houden?

Republikeinen zijn geïntimideerd door de achterban van Trump. Degenen die in eigen rangen tegen Trump ingaan, zien hun carrière verwoest. Wie hem omarmt, wordt beloond. Daarom is het erg onwaarschijnlijk dat Trump enige tegenstand zal ondervinden in het voorverkiezingsproces bij de Republikeinen. Het gebeurt ook zelden dat een zittende president moet spartelen om de nominatie te krijgen voor een tweede termijn. Ja, Jimmy Carter in 1980 met Edward Kennedy. Gerald Ford met Ronald Reagan in 1976. 

Door Alexandria Ocasio-Cortez en Bernie Sanders is socialisme geen taboewoord meer in VS. Dat is al een revolutie op zich

Björn Soenens, Amerikacorrespondent VRT NWS

De Nieuwe Democraten zijn een stuk linkser, diverser, vrouwelijker, jonger, gekleurder. De gedachtenleider van die sterke stroming is de New Yorkse Alexandria Ocasio-Cortez. Ze noemen haar hier AOC. Zij duwt de partij radicaal naar de linkerkant. President kan ze niet worden, nog niet. Ze is gewoon te jong. Je moet in Amerika minstens 35 jaar oud zijn om president te mogen worden. AOC is 29. Door AOC en Bernie Sanders is socialisme geen taboewoord meer in de VS. Dat is al een revolutie op zich. 

Alexandria Ocasio-Cortez
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bij de Democraten wordt het een overvol speelveld. Tussen 38 jaar en 78 jaar oud zijn ze. Een linkser speelveld dan ooit, een diverser speelveld dan ooit, een vrouwelijker speelveld dan ooit. Het is de slingerbeweging na 2016, toen centrumdenken niet werkte en de ontwrichting in de verkiezingen triomfeerde.

De tijd van tam zijn is voorbij. Zoals historicus Thomas Frank me ooit vertelde: de Democraten verloren 2016 en dat was integraal aan henzelf te wijten. Ze lieten hun blanke arbeidersvleugel in de steek.