Drie bekende bergbeklimmers na een week dood teruggevonden

In het zuiden van Canada zijn drie bekende bergbeklimmers die al een week vermist waren, dood teruggevonden. De bergingsoperatie verliep erg moeizaam door de weersomstandigheden. Volgens de autoriteiten zijn de drie het slachtoffer geworden van een lawine "die heel moeilijk geweest zou zijn om te overleven."

De Amerikaan Jess Roskelley (36) en de twee Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) wilden Howse Peak beklimmen, een berg van ruim 3.000 meter hoog in Alberta Banff National Park. Ze kozen voor de oostkant, de moeilijkste route. Ze vormden een team dat gesponsord werd door het sportmerk The North Face en hadden voor het laatst contact vorige dinsdag. Woensdag schakelde The North Face de autoriteiten in.

De hulpdiensten vonden hun uitrusting terug tussen de rotsblokken, maar vonden geen spoor van de klimmers zelf. Toen al was het vermoeden groot dat de mannen overleden waren, zeker omdat vanuit de lucht sporen van meerdere lawines op die locatie te zien waren.

De bergingsoperatie verliep erg moeizaam door de weersomstandigheden. Er namen 28 reddingswerkers aan deel. De lichamen konden uiteindelijk gelokaliseerd worden door een speciaal getrainde lawinehond die ze uit een helikopter lieten afdalen.

Roskelley, Lama en Auer droegen geen zogenoemde lawinepieper bij zich toen ze gevonden werden. Dat is een apparaatje met een zender waarmee je snel slachtoffers van lawines kan lokaliseren. "In dit geval zou dat de uitkomst niet veranderd hebben, maar het zou de zoektocht en de berging makkelijker gemaakt hebben", zegt Shelley Humphries, incident manager bij Parks Canada.

Volgens Brian Webster, veiligheidsmanager bij Parks Canada, beschikten de drie ongetwijfeld over voldoende kennis en ervaring, maar een lawine van die omvang zou heel moeilijk geweest zijn om te overleven. Het zou gaan over een lawine van categorie 3, die sterk genoeg is om bomen omver te duwen, voertuigen te begraven of kleine houten gebouwen te vernielen.

Geen onbekenden

Roskelley, Lama en Auer waren bekend in de wereld van bergbeklimmers. Lama maakte deel uit van een duo dat de eerste vrije beklimming van de zogenoemde "compressor-route" op de Cerro Torre, in het zuiden van Patagonië, tot een goed einde bracht. Auer beklom in zijn eentje ook de Lupghar Sar West, een berg van meer dan 7.000 meter hoog in Pakistan.

Jess Roskelly was in 2003 de jongste Amerikaan die de Mount Everest beklom, hij was toen 20 jaar. Zijn vader John was ook een bergbeklimmer en beklom Howse Peak in de jaren 70, via een andere route.

Meest gelezen