Marslander InSight heeft eerste (zwakke) Marsbeving gedetecteerd: "Hier hebben we maandenlang op gewacht"

Wetenschappers hebben voor de eerste keer ooit een beving op Mars gedetecteerd, zo heeft het Franse ruimtevaartbureau CNES meegedeeld. De waarneming gebeurde met de seismometer aan boord van de Marslander InSight. Het is wel nog niet helemaal zeker of de zwakke beving afkomstig is uit het binnenste van de planeet.

Na een tocht van 500 miljoen kilometer landde de Amerikaanse Marslander InSight op 26 november 2018 met succes op de rode planeet. Sindsdien voert het ruimtetuig metingen uit op en onder het oppervlak van Mars om zo meer te weten te komen over de samenstelling en activiteit van de planeet.

Voor het eerst worden ook de bevingen van een andere planeet dan de aarde gemeten. Daarvoor heeft InSight een seismometer aan boord. Het Franse ruimtevaartbureau CNES, dat verantwoordelijk is voor de seismometer, meldt nu dat de allereerste beving op Mars gedetecteerd is op 6 april.

"Een zwak seismisch signaal maar toch te onderscheiden", aldus het CNES. "Het is zo spannend om eindelijk het bewijs te hebben dat er nog seismische activiteit op Mars is", zei onderzoeker Philippe Lognonné van het Institut de Physique du Globe in Parijs in een communiqué. "Wij hebben maandenlang op onze eerste Marsbeving gewacht".

De meting gebeurde op de 128ste Marsdag. Volgens missieverantwoordelijke Bruce Banerdt bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA markeert de beving de "officiële geboorte van een nieuwe discipline: Marsseismologie".

Wetenschappers vergelijken het bestuderen van de trillingen van een planeet met het luisteren naar de hartslag ervan. 

(Lees verder onder de foto)

Seismometer op het Marsoppervlak
NASA Jet Propulsion Laboratory

Bevingen voorlopig nog te zwak

De eerste beving was echter te zwak om bruikbare gegevens op te leveren over het binnenste van de planeet. Bovendien moet er nog bevestiging komen dat de geregistreerde Marsbeving wel degelijk uit het binnenste van de planeet komt. Andere mogelijkheden zijn dat het een effect van de wind is of een inslag van een meteoriet.

Toch zijn de metingen vergelijkbaar met de bevingen die ook eerder al op de Maan zijn gedetecteerd, zegt het CNES. Astronauten van de NASA hebben tussen 1969 en 1972 duizenden Maanbevingen geregistreerd, waaruit bleek dat onze natuurlijke satelliet geologisch nog altijd actief is.

Er zijn de laatste maanden nog drie andere signalen gedetecteerd, allen zwakker dan dat van 6 april. Die metingen gebeurden op 14 maart, 10 april en 11 april. Wetenschappers buigen zich nog over de ware aard van de detectie. Ook de Belgische professor Véronique Dehant van de Koninklijke Sterrenwacht België is daarbij betrokken.

Het volledige persbericht staat te lezen op de website van CNES.

Meest gelezen