Egyptische president Al-Sisi kan tot 2030 aan de macht blijven

Een verrassing is het niet geworden. Het resultaat van het driedaags referendum in Egypte stond immers zo goed als vast. Het is dus een massale "ja" geworden. Een "ja" voor een herziening van de Egyptische grondwet.  Met als belangrijkste gevolg dat president al-Sisi, aan de macht sinds 2014, wellicht tot 2030 president van zijn land kan blijven. 

"Mag president al-Sisi aanblijven tot 2030?" Dat was de cruciale vraag waarover het referendum ging. Alleen stond het zo niet op de stembriefjes. President al-Sisi verbloemde zijn wens en liet zijn volk dan maar stemmen over een grondwetswijziging. Volgens die wijziging wordt de zittingstermijn van een president verlengd van vier tot zes jaar. En de president kan meer dan twee keer worden herkozen. Volgens de officiële resultaten gaat 88,83 % van de Egyptenaren daarmee akkoord. 

Al-Sisi werd in 2012 aangesteld als belangrijkste militair van Egypte. Twee jaar later zette hij een punt achter zijn militaire carrière. Hij deed mee aan de presidentsverkiezingen en won die overtuigend. Vorig jaar werd hij probleemloos herkozen. Door de grondwetsherziening kan al-Sisi ook bij de volgende verkiezing kandidaat zijn en zichzelf dus opvolgen. Daarmee gaat een belangrijk resultaat van de opstand in 2011 tegen president Mubarak verloren.

Meest gelezen