Erfgenamen J. R. R. Tolkien niet akkoord met biografische film

“Tolkien”, de Amerikaanse film over de jeugdjaren van de schrijver van “Lord of the Rings” en “The hobbit” die over twee weken in de bioscoop komt, kan niet op de goedkeuring van de erfgenamen van Tolkien rekenen.

De erfgenamen van John Ronald Reuel Tolkien wensen duidelijk te maken dat ze de film “Tolkien” niet goedkeuren, noch er toestemming voor geven en er al zeker niet aan meewerken. Ze steunen de film en de inhoud ervan op geen enkele wijze, staat te lezen in een mededeling. Met de inhoud heeft dat niet veel te maken - de Tolkien Estate heeft de film naar eigen zeggen ook nog niet gezien - maar in het verleden is evenmin toestemming gegeven voor biografische films.  

De Amerikaanse film “Tolkien” komt volgende maand in de bioscoop in de Verenigde Staten. Het is een zogenoemde biopic, een levensverhaal, over de jonge schrijver Tolkien en zijn vriendenkring aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Nicholas Hoult speelt Tolkien en de regisseur is Dome Karukoski.

Lees door onder de trailer:

Gerechtelijke stappen

Of de erven Tolkien naar de rechter zullen stappen, is nog niet bekend. Dat hebben ze in het verleden al vaker gedaan. Ze spanden een rechtszaak in tegen de producenten van de filmtrilogie “The hobbit”, wegens schending van de afspraken over merchandising. Ook over de auteursrechten van de drie “Lord of the rings”-films werd een juridisch robbertje uitgevochten. 

Een bedrijf dat gokspellen uitbracht met personages uit “Lord of the rings” werd voor de rechter gedaagd “omdat het onherstelbare schade aanricht aan de erfenis en de reputatie van Tolkien”. En de Amerikaanse schrijver Stephen Hillard moest in zijn roman “Mirkwood” over Tolkien een “disclaimer” laten drukken, een mededeling dat de erfgenamen er afstand van nemen.

Miljoenendeal over tv-reeks

Over de nalatenschap van Tolkien wordt dus zo angstvallig gewaakt als Gollem over de Ring. Maar de erfgenamen hebben onlangs wel een miljoenendeal gesloten met Amazon, om van “Lord of the rings” een tv-reeks te maken, met nog meer verhalen dan in de bioscoopfilms van Peter Jackson. Amazon betaalde 250 miljoen dollar voor de rechten, en gaf daarmee Netflix het nakijken. 

J. R. R. Tolkien (1892-1973) was in de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk gelegerd. Later werd hij hoogleraar Engelse taal- en letterkunde. Hij schreef "De hobbit" en "In de ban van de ring" en andere verhalen die zich afspelen in Midden-Aarde. Tolkien wordt wel eens de vader van de fantasyliteratuur genoemd. 

Meest gelezen