"Ghost tropic" van Bas Devos geselecteerd voor Quinzaine des Réalisateurs in Cannes

"Ghost tropic", de derde langspeelfilm van Bas Devos, gaat volgende maand in Cannes in wereldpremière, de film is er geselecteerd voor de nevensectie Quinzaine des Réalisateurs. 

"Dit is erg verrassend maar zeer deugddoend nieuws", laat regisseur Bas Devos weten in een eerste reactie. ""Hellhole" en "Ghost tropic" zijn twee compleet verschillende films die toch sterk verbonden zijn. Alsof "Ghost tropic" een aarzelend antwoord is op de vragen die "Hellhole" opwierp." 

"Hellhole", over de nasleep van de aanslagen in Brussel, ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Filmfestival van Berlijn.  De opnames voor "Ghost tropic" vonden pas vorige maand plaats in Brussel. "Het is zeer opmerkelijk dat een jonge regisseur van bij ons met twee verschillende films op de twee opeenvolgende grote filmfestivals staat", zegt VRT-filmjournalist Ward Verrijcken. 

"Ghost tropic" is op dit ogenblik in postproductie.  De film is een hoopvol portret van een Brusselse vrouw. De 58-jarige Khadija valt na een lange werkdag ‘s avonds laat in slaap op de metro. Wanneer ze wakker wordt aan de eindhalte, heeft ze geen andere keuze dan haar weg naar huis te voet verder te zetten. Deze nachtelijke tocht dwingt haar om hulp te vragen en te geven aan de andere bewoners van de nacht.

De hoofdrol wordt vertolkt door Saadia Bentaïeb, die ook te zien was in "120 battements par minute". Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor Nora Dari, Maaike Neuville en Willy Thomas. Voor de cinematografie deed Bas Devos een beroep op Grimm Vandekerckhove. Dieter Diependaele stond in voor de montage en Boris Debackere verzorgde het geluid. De muziek is van de hand van Brecht Ameel. "Ghost tropic" komt dit najaar uit in de Belgische zalen.  Het Filmfestival van Cannes loopt van 14 tot 25 mei. 

Meest gelezen