vide

Groothertog Jean van Luxemburg - weduwnaar van Joséphine-Charlotte en schoonbroer van koning Albert - overleden 

De Luxemburgse groothertog Jean is overleden aan de gevolgen van een longinfectie. Hij werd 98 jaar. De kranige Jean was de weduwnaar van Joséphine-Charlotte van België, de zus van koning Albert en wijlen koning Boudewijn. Jean stond als achtste groothertog aan het hoofd van Luxemburg. Hij regeerde van 1964 tot 2000, en was enorm geliefd in eigen land.

Jean groeit uit tot oorlogsheld

Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano wordt geboren op 5 januari 1921 in Luxemburg, als oudste zoon van groothertogin Charlotte en prins Felix van Bourbon-Parma.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verlaten hij en zijn ouders hun land en trekken naar Canada. Ondanks hun buitenlandse vlucht blijven ze voor hun landgenoten het symbool van verzet. Jean studeert rechten en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Québec. Vanaf 1942 dient hij in het Britse leger als kolonel van de Irish Guards. Hij maakt in die hoedanigheid de bevrijding van Brussel en Luxemburg (10 september 1944) mee. Voor zijn militaire diensten wordt Jean onderscheiden met verschillende eretekens. Hij wordt voor de Luxemburgers een ware oorlogsheld.

De jonge Jean van Luxemburg.

Familieman met een smetteloze reputatie

Op 9 april 1953 trouwt hij met zijn ravissante jeugdvriendin Joséphine-Charlotte van België, dochter van koning Leopold III en de enige zus van Boudewijn en Albert. Er zijn geruchten over een gearrangeerd huwelijk. De twee zijn alleszins geen onbekenden voor elkaar: Jeans moeder, groothertogin Charlotte, is Joséphine-Charlottes doopmeter. Hun liefde wordt snel bekroond met vijf kinderen: Marie-Astrid, Henri, de tweeling Jean en Margaretha, en Guillaume. Henri is na zijn vader eerste in lijn om de troon op te volgen.

Joséphine-Charlotte is het metekind van Jeans moeder, groothertogin Charlotte.
2013 Getty Images

In 1961 wordt Jean naar Luxemburgse traditie benoemd tot "lieutenant-représentant" (regent) door groothertogin Charlotte. Drie jaar later neemt Jean dan de macht over van zijn moeder voor een bewind van 36 jaar "in rust en welvaart". Het koppel bouwt een smetteloze - volgens sommige kleurloze - reputatie op, waarbij Joséphine-Charlotte zich meer op de achtergrond houdt.

Jean is bij alle belangrijke gebeurtenissen in de familie van zijn vrouw Joséphine-Charlotte aanwezig, hij woont onder meer de huwelijken van de toenmalige prinsen Albert en Filip bij. Hij is ook te gast op tal van buitenlandse plechtigheden - vaak militair gekleurd - zoals de begrafenis van de Britse premier Winston Churchill en de herdenking van 50 jaar D-day.

Koningin Paola en koning Albert met groothertog Jean en Joséphine-Charlotte in gala, in 1999.

In 2000 doet Jean troonsafstand ten voordele van zijn oudste zoon, Henri. Twee jaar voordien was Henri al benoemd tot lieutenant-représentant. In 2005 krijgt Jean echter een zware klap te verwerken wanneer zijn vrouw Joséphine-Charlotte (77) overlijdt aan de gevolgen van longkanker. Ze waren meer dan een halve eeuw getrouwd en vormden een hecht paar.

De laatste foto dateert van eind maart

De hoogbejaarde Jean treedt de laatste jaren nog maar weinig in het openbaar. Eind 2016 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis voor een bronchitis, maar geneest net op tijd om zijn 96e verjaardag thuis te kunnen vieren.

De laatste officiële foto van Jean dateert van maart. Daarop is te zien hoe Jean zijn schoondochter en groothertogin Maria Teresa steunt door aanwezig te zijn op "Stand, speak, rise up!", een forum georganiseerd door Maria Teresa om de strijd aan te binden tegen seksueel geweld.   

Jean is gestorven in een ziekenhuis in Luxemburg waar hij al meer dan een week was opgenomen voor een longinfectie. Vorige week liet het hof nog weten dat hij aan de betere hand was, maar afgelopen week ging zijn toestand er aanzienlijk op achteruit en week de familie niet meer van zijn zijde.

Het was zijn zoon, groothertog Henri, die het nieuws bekendmaakte. "Het is met grote droefheid dat ik het overlijden van mijn geliefde vader meedeel, die ons in vrede verlaten heeft, omringd door zijn familie."

Jean met rechts zoon en groothertog Henri, en daarboven erfgroothertog Guillaume.
Patick van Katwijk/DPA/Reporters

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen