Holebi- en transgendermagazine ZIZO stopt eind van deze maand met papieren versie

Het holebi- en transgendermagazine ZIZO gaat per eind van deze maand alleen online verder. Daarmee vervalt de papieren versie. Dat zegt Jeroen Borghs van Çavaria, een koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. "De media in ons land zijn de afgelopen tientallen jaren veel positiever met de LGBTI-gemeenschap omgegaan. Online kunnen we daarom veel efficiënter te werk gaan."

LGBTI, waar staat dat ook alweer voor? De "L" is van lesbiennes, de "G" van gays, de "B" van biseksuelen, de "T" van transgenders en de "I" staat voor intersekse (iemand met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken). Het ZIZO-magazine van homo- en transgenderbelangenorganisatie Çavaria komt voor deze groep op.

Lees verder onder de compilatie van het papieren blad:

Volgens Jeroen Borghs van Çavaria is het medialandschap de afgelopen tientallen jaren in ons land sterk veranderd, onder meer in het voordeel van de LGBTI-gemeenschap. "Vroeger probeerden we zichtbaarheid in de media op te eisen. In de jaren 90 hoorde je nooit iets over transgenders in de Vlaamse media. Toen was alleen ZIZO voor hun de enige bron voor informatie. Tegenwoordig kun je bijna geen krant meer openslaan zonder goede artikels en reportages over onze thematiek. Dat is fantastisch."

Sensibiliseren

Ook wil Borghs efficiënter omgaan met de middelen die ZIZO hebben. "Het internet wordt steeds belangrijker, papier staat onder druk." ZIZO is namelijk een gratis magazine geworden en drukkosten stijgen explosief. Daarom zet ZIZO vanaf eind deze maand alleen nog maar in op online media. "Het tijdschrift verdwijnt, maar online gaan we verder."

We blijven verhalen brengen die elders niet gehoord worden
Jeroen Borghs, Çavaria

ZIZO stopt dus niet, want er is volgens Borghs nog wel wat werk te verzetten. "Belgen staan steeds meer open voor genderdiversiteit en seksuele diversiteit. Maar bijvoorbeeld transgenders met een migratieachtergrond of andere minderheidsgroepen die homo zijn, horen wij nog te weinig in de mainstream media. We blijven dus verhalen brengen die elders niet gehoord worden. We blijven sensibiliseren (bewustmaken)."

De laatste versie op papier verschijnt eind deze maand. Online kunt u ze hier blijven volgen. 

Meest gelezen