Komiek in de politiek

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: Oekraïne kiest komiek Volodimir Zelenski tot nieuwe president.

Zou dat bij ons kunnen? Ik vroeg het mij af toen ik las dat de Oekraïense komiek Volodimir Zelenski met een overweldigende meerderheid tot president is gekozen. In een oude en blijkbaar onbedwingbare journalistieke reflex ben ik op YouTube naar 's mans laatste show gaan kijken. 

Beppe Grillo

Toen schoot mij te binnen dat we in Europa al een komiek aan de macht hébben. Niet Berlusconi, dat was een charmezanger en een zeepverkoper, maar Beppe Grillo, de oprichter van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, die in Rome in een moeilijke coalitie met de extreemrechtse Lega Nord zit.

Als u Italiaans kent (zoals ik, stoeferdestoef), moet u op het internet eens naar deze show kijken. 

Indrukwekkend zoals Grillo al in 2005 de Italianen ongenadig en pijnlijk grappig een spiegel voorhield.

Een kerkjurist

Maar bij ons dus. Zou het kunnen?

Aan bekende Vlamingen in de politiek hebben we nooit gebrek gehad. Na een paar mindere jaren worden er ook nu volop witte konijnen uit de partijpolitieke hoed getoverd. Maar een echte komiek is daar niet bij.

Intussen een jaar of tien geleden was er wel die kerkjurist die zich als jury van "De slimste mens ter wereld" van een onbekende en verrassende zijde liet zien, en die daarna voor de christendemocraten in de Senaat belandde.

De Senaat is niet grappig. De mayonaise pakte niet. Een komiek is niet op zijn plaats in een traditionele partij. Een komiek moet met iets nieuws komen, met een eigen beweging, zoals Beppe Grillo.

Een koningsgezinde beweging

Er ging mij een licht op toen ik – niet eens tien dagen geleden – het filmpje zag van het bezoek van komiek Philippe Geubels aan koning Filip. Ze zijn allebei op dezelfde dag jarig. Geubels kwam op de thee. De koning had voor een zeer klein taartje gezorgd. 

Er werd “ongedwongen” gekout. Lijzig en met een Antwerps accent door de bezoeker, stroef en met een koninklijke huig-r door de gastheer. Maar het had wel iets.

Komieken moeten niet in de politiek gaan. Komieken moeten de luis in de pels zijn

Stel u voor, dacht ik toen, dat Geubels zich zou ontpoppen tot de charismatische leider van een koningsgezinde beweging, die de eenheid van de natie voorstaat en de nationale deugden van werklust, spaarzaamheid en huwelijkstrouw propageert. 

De Filipistische Partij. Zou hij verkozen raken? Ik denk van wel. We willen allemaal wel eens zot doen, zoals de Oekraïners nu. En er geen spijt van hebben. Zou Geubels dat willen? Ik denk van niet.

Urbanus

Komieken moeten niet in de politiek gaan. Komieken moeten de luis in de pels zijn, zoals de hofnar van de koning, vroeger. Die al lachend hun waarheid zeggen. We hebben eigenlijk maar twee van die figuren in huis. Nigel Williams en Urbanus. Allebei zijn ze scherpe observators en critici van onze samenleving. De ene wordt aan de linkerzijde gekoesterd, de andere aan de rechterzijde.

Maar qua soortelijk gewicht steekt Urbanus er ver bovenuit. Ik deel de opvattingen van Urbanus niet, maar ik apprecieer ten zeerste zijn dwarse engagement. Zijn free speech. Hij stelt luidop de vragen die velen zich in stilte stellen. Vragen die we niet graag horen.

Hij bezingt die vragen ook aan het eind van ieder optreden: “Ge moogt naar huis gaan.” 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen