Koppel slechtvalken trekt opnieuw naar Tongeren om te broeden

Er zijn opnieuw slechtvalken aan het broeden in de Basiliektoren in Tongeren. Het koppeltje dat er in een nestkast vorig jaar 3 jongen grootbracht, is teruggekeerd.

Al tien jaar staat er een nestkast op de toren van de basiliek en vorig jaar is er een koppel slechtvalken komen wonen. In het broedseizoen hebben ze er 3 jongen grootgebracht. En sinds februari is het koppel terug.  Vogelliefhebbers volgen de situatie op de voet op. Eddy Colson van Vogelwerkgroep Fruitstreek: "Het vrouwtje broedt het meeste en het mannetje lost goed af. Er zijn 4 eieren."

Nog een jong van vorig jaar in de buurt

Elk weekend is de vogelwerkgroep op post om te kijken hoever het staat met het broeden. "We kunnen het zien aan het gedrag van de ouders of de jongen er al zijn. Dan gaan ze namelijk meer prooien halen bijvoorbeeld." Er is trouwens nog een derde slechtvalk in de buurt, dat is waarschijnlijk nog een jong van vorig jaar dat nog bij mama en papa wil blijven. Hun andere jongen staan wel al op eigen benen/poten en leven in Rutten en Hoepertingen.

Nest

Als de jongen er zijn, blijven ze zo'n 40 dagen in het nest. Ze krijgen ook vlieglessen van de ouders, en dat kan soms halsbrekend verlopen. "Soms vallen ze dan op de grond, omdat ze zo onbeholpen zijn. Maar dan worden ze terug in het nest gezet", zegt Colson. "Vorig jaar is er nog een jong in de Maastrichterstraat beland, en dat is dan een kledingwinkel binnengewandeld. Hij zat er in de vitrine. Het Natuurhulpcentrum heeft hem dan terug in de buurt van het nest gezet."

Bijnamen

De slechtvalken zijn een Duits-Belgisch koppel. Voor het gemak hebben ze ook bijnamen gekregen. "Het vrouwtje noemen we Angela Merkel, omdat ze van Duitsland is. Het mannetje komt uit Tienen en noemen we gewoon De man van Tienen", lacht Colson.

Slechtvalken zelf ook zien?

Wie de slechtvalken zelf ook eens wil bezig zien, kan dat nu zondag, vanaf de observatiepost op het Vrijthof, vlakbij de ingang van het Teseum. De leden van de Ringgroep Tongeren 03 zijn dan aanwezig van 14 tot 16 uur.

Meest gelezen