Le Duc Anh tijdens de Vietnamese oorlog in de jaren 60, foto VOZforums.com

Le Duc Anh overleden, de gewezen Vietnamese president die de Rode Khmer versloeg

Le Duc Anh was van 1992 tot 1997 president van het Verenigde Vietnam. Daarvoor had hij er al een lange carrière opzitten als militair en politicus. Als opperbevelhebber van het Vietnamese leger leverde hij in de jaren 80 een beslissende bijdrage aan de nederlaag van de beruchte Rode Khmer van Pol Pot in buurland Cambodja. Le Duc Anh was 98. 

Le Duc Anh was 25 toen hij in 1945, na de nederlaag van Japan in de Tweede Wereldoorlog, toetrad tot de Vietminh, het voorlopige Vietnamese leger van de legendarische leider Ho Chi Minh. De Vietnamezen bestreden toen de koloniale heerser Frankrijk. Hij klom snel op in de militaire rangen. Vanaf 1964 was hij een van de belangrijkste leiders van de Vietcong, de communistische guerrilla die vocht tegen het Zuid-Vietnamese leger en de Verenigde Staten.  

Le Duc Anh (rechts) met een strijdmakker bij de Vietcong, foto Vietnamnet.vn

Noord- en Zuid-Vietnam

In 1964 stapte Le Duc Anh over van het leger van Noord-Vietnam naar de Vietcong. Het land was na een conferentie in 1954 in Genève in tweeën verdeeld, met de bedoeling om na democratische verkiezingen een hereniging te realiseren. Maar onder impuls van het corrupte en westersgezinde Zuiden, met als hoofdstad Saigon, kwam dat er niet van.    

In 1975 viel uiteindelijk het regime in Saigon; de Vietcong en de Noord-Vietnamezen, met hoofdstad Hanoi, controleerden het hele land en installeerden er een stalinistische dictatuur. Duizenden bootvluchtelingen verlieten het land. Saigon werd Ho Chi Minhstad. 

Pol Pot

Ook in Cambodja pakten de communisten de macht, in dit geval de "geradicaliseerde" maoïsten van de Rode Khmer, die een van de verschrikkelijkste schrikbewinden uit de geschiedenis installeerden. De film "The Killing Fields" gaat daarover. De Sovjet-Unie steunde Vietnam tegen de Rode Khmer in Cambodja, dat een bondgenoot was van China. In die tijd waren China en de Sovjet-Unie absoluut geen goede vrienden. 

Dat leidde tot een erg explosieve situatie toen het Vietnamese leger in 1979 onder de leiding van Le Duc Anh Cambodja binnenviel om de Rode Khmer te verdrijven. China dreigde ermee om militair tussenbeide te komen om bondgenoot Pol Pot te steunen. Dat zou de Sovjet-Unie nooit toestaan.

De wereld leek even te balanceren op de rand van een groot conflict zoals tijdens de Cubaanse rakettencrisis in 1962. Na een niet echt gelukte beperkte inval in het uiterste noorden van Vietnam besliste Peking om de Rode Khmer alleen nog maar diplomatiek te steunen. In de Verenigde Naties schaarden Washington en een aantal Europese landen zich aan die kant. Washington handhaafde zelfs de zetel van de Rode Khmer, toen er al lang een ander bewind was in Cambodja.   

Ouderwetse communist

foto vicsoctra.com

Na de campagne in Cambodja ging Le Duc Anh in de politiek. Als minister van defensie ontpopte hij zich tot een verstokte stalinist van de oude stempel. Maar hij normaliseerde wel vrij snel de betrekkingen met Cambodja en China. Toen Vietnam in 1992 de functie van president invoerde ter vervanging van een vierkoppig leiderschap, werd Le Duc Anh gekozen voor het hoogste, weze het vrij symbolische ambt. Na een hartaanval trad hij af, en maakte zo de weg vrij voor vooral economische hervormingen.   

foto doisongphapluat.com
TUANMARK

Meest gelezen