Videospeler inladen...

Luchtmachtbasis Koksijde verhuist tegen 2023 naar Oostende met pak minder personeel

Als alles naar wens verloopt, verhuist de vliegbasis van Koksijde ten laatste in december 2023 naar Oostende. Opvallend is dat de nieuwe vliegbasis het met heel wat minder personeel zal doen: van 330 naar 125 personeelsleden. 

Het hing al een tijdje in de lucht, maar vandaag werd er definitief beslist om de uitvalsbasis van Koksijde te verhuizen naar Oostende. Het overleg over de mogelijke verhuis stond vandaag op de agenda. Het bouwproces van de nieuwe vliegbasis gaat ten vroegste in mei 2021 van start. De nieuwe uitvalsbasis voor de helikopters voor maritieme operaties en search & rescue moet ten laatste in juli 2023 klaar zijn.

Pensioenen en overplaatsingen

"We verlaten met pijn in het hart de basis omdat we er goede herinneringen hebben: de jachtvliegschool, de iconische seaking, Windkracht 10, noem maar op", zegt Frederik Vansina van de Belgische luchtmacht. "Maar de efficiëntie gebiedt ons om het met minder werkkrachten te doen. Daarom is de optie Oostende duidelijk nodig."

We werken met een redelijk oude groep, dus er komen heel wat pensioenen aan
Frederik Vansina, Belgische luchtmacht

De verouderde luchtmachtbasis telde voordien 330 werknemers. Dat aantal wordt meer dan gehalveerd op de nieuwe basis. Toch moeten de oorspronkelijke leden niet vrezen: niemand komt op straat te staan, zegt Vansina. "We werken met een redelijk oude groep, dus er komen heel wat pensioenen aan. De verhuis is ook pas over vier jaar. De rest zal mee verhuizen of zal worden overgeplaatst naar andere basissen als Zeebrugge."

Welkom in Oostende

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) noemt de verhuis van de vliegbasis een opportuniteit voor de stad. "We hebben in Oostende de traditie van defensie, weliswaar de marine, maar daar nemen we graag de luchtmacht bij. Op de luchthaven van Oostende hebben we op die manier een diversifiëring, waardoor de toekomst van de luchthaven verzekerd is." 

Oostende is zeer doelbewust gekozen als nieuwe locatie. "Enerzijds dient de militaire basis als aanvulling op de marine-activiteiten", voegt Tommelein toe. "Anderzijds heeft het heel wat voordelen voor reddingsoperaties, zowel voor vissers, andere schepen, zwemmers, etc. Oostende is zeer centraal gelegen en is daarom een belangrijke uitvalsbasis voor de activiteiten van Defensie."

Ik begrijp de beslissing, maar ik betreur het
Marc Vandenbussche (Open VLD), burgemeester Koksijde

In Koksijde is men minder tevreden met de verhuis van de vliegbasis. De inwoners van Koksijde waren volledig gewend aan de helikopters in de lucht, aldus burgemeester Marc Vandenbussche (Open VLD). "Toch hebben we ook begrip voor de beslissing. Als er op die manier personeel kan worden uitgespaard, is dat een logische keuze. Ik begrijp het, maar ik betreur het."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen