Video player inladen...

Meer dan 100.000 Afrikaanse kinderen krijgen voor het eerst preventief vaccin tegen malaria

In Malawi, in Zuidoost-Afrika, is vandaag begonnen met een grootschalige test van een vaccin tegen malaria. Aan het vaccin - RTS,S genoemd - is meer dan 30 jaar gewerkt. Het is het eerste dat (gedeeltelijke) bescherming biedt tegen malaria.

Vanaf vandaag worden 120.000 kinderen in Malawi ingeënt met het RTS,S-vaccin. Alle kinderen zijn tussen 5 en 22 maanden oud. Het RTS,S-vaccin heeft een lange geschiedenis. Het werd al in 1987 ontwikkeld door onderzoekers van het farmaceutische bedrijf GSK, in België nota bene. Met de hulp van het Amerikaanse Walter Reed Army Institute of Research en de Bill and Melinda Gates Foundation werd het verder uitgewerkt.

Immuunsysteem trainen

Het vaccin zet het immuunsysteem aan om op te treden tegen de malariaparasiet. Die wordt overgedragen door muggenbeten en heeft de neiging zich te nestelen in de lever, waar hij zich kan vermenigvuldigen. Het vaccin traint het immuunsysteem om de parasiet te herkennen en te vernietigen voor hij de lever bereikt.  

Eerdere proeven met het vaccin bij kleinere groepen kinderen hebben aangetoond dat het bij 40 procent van de kinderen werkte.  Vandaag begint de eerste grootschalige proef in Malawi. Later deze maand volgen Kenia en Ghana, waar opnieuw 120.000 kinderen zullen worden ingeënt.

Malaria opnieuw in opmars

Malaria is een van de dodelijkste infectieziekten ter wereld. De laatste jaren is ze opnieuw in opmars. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat ze 2 jaar geleden 435.000 doden maakte. Wereldwijd zijn 219 miljoen mensen besmet met de malariaparasiet. 90 procent van hen woont in Afrika, waar ook de meeste doden vallen.  

Dat het vaccin getest wordt in Afrika, is dan ook geen toeval. Hoewel het maar 40 procent van de gevaccineerden lijkt te beschermen, zal het er ongetwijfeld levens redden. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen