Saharastof op uw wagen? Niet ongewoon voor deze tijd van het jaar

Volgens het KMI is er vandaag 30 procent kans op regen. Als het regent, dan zou er wel eens een laagje rood stof op ramen, wagens en straatbanken kunnen achterblijven. Want momenteel hangt er een wolk met stof uit de Sahara boven onze contreien. En dat is niet ongewoon.

Het stof bestaat uit minuscule zandkorrels en is meegekomen met een lagedrukgebied dat vanuit Afrika naar het noorden reist. Het is afkomstig uit de Saharawoestijn, die ongeveer een derde van Afrika beslaat. Omdat het stof zich hoog in de atmosfeer bevindt, vormt het geen gevaar voor de gezondheid. Het kan alleen maar vlekken en strepen veroorzaken, als het vandaag met regendruppels naar beneden zou komen.   

Stormen boven de Sahara

Dat stof uit de Sahara onze contreien bereikt, is niet ongewoon. Zeker niet in de vroege lente. In deze tijd van het jaar zijn er namelijk veel stormen boven de Sahara. De stormwinden jagen het zand op, tot hoog in de atmosfeer. Als de winden hoog in de atmosfeer naar het noorden waaien, dan komt het zand - stof op die hoogte - tot in Noord-Europa terecht. Dus ook tot in België.

Een stormwolk met Saharastof vormt zich aan de westkust van Afrika
NASA

Grootste bron van stof ter wereld

Het stof dat momenteel boven onze contreien hangt, is volgens weerkundigen voornamelijk afkomstig uit Algerije. Maar het meeste stof uit de Sahara dat over de wereld reist, is afkomstig uit de Bodélé-depressie in Tsjaad. Dat is een laaggelegen gebied dat oorspronkelijk de bodem vormde van een meer uit de oertijd. Het wordt beschouwd als de grootste bron van stof ter wereld. 

Ook het Tibestigebergte in Tsjaad en Libië is een belangrijke leverancier van Saharastof. Het stof komt daar van rotsen die onder invloed van het klimaat verweren en verpulveren.     

Rijk aan mineralen

Jaarlijks zou zo 400 tot 700 miljoen ton Saharastof over de wereld reizen. In landen rond de Middellandse Zee kan het stof het verkeer verstoren en gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat komt omdat het daar in dichte concentraties laag in de lucht kan hangen.  Om tot bij ons te geraken, moet het stof - zoals gezegd - op grote hoogten worden meegevoerd. De concentraties zijn daar dunner, en dus ook minder schadelijk. 

Saharastof is trouwens ook niet per definitie schadelijk. Het bevat mineralen zoals fosfor, die voor heel wat planten als voedingsstof dienen. 

Meest gelezen