MR van premier Charles Michel: de grote verliezer in Wallonië en Brussel

Kopzorgen voor premier Charles Michel en zijn partij MR. Want mochten er nu federale verkiezingen zijn, dan zouden de Franstalige liberalen een stevig verlies lijden ten opzichte van de federale verkiezingen van 2014. Dat blijkt uit de politieke barometer in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique. 

De MR wordt in onze peiling door de Waalse kiezers verdreven naar de derde plaats en strandt op 18,3 procent. Dat is liefst 7,5 procentpunt minder in vergelijking met de vorige Kamerverkiezingen van 5 jaar geleden. De Franstalige liberalen verliezen vooral kiezers aan de groene partij Ecolo. Bovendien zit de partij van premier Michel in een neerwaartse spiraal als we vergelijken met onze voorafgaande peilingen. Premier - en partijvoorzitter - Michel zelf tuimelt ook naar beneden in de populariteitspoll.

De PS staat ook op zwaar verlies en gaat met 7,3 procentpunt achteruit ten opzichte van 2014. Nogal wat PS-kiezers uit 2014 trekken nu naar Ecolo of het uiterst linkse PTB. Maar de Franstalige socialisten blijven wel de grootste partij in Wallonië. De christendemocraten van CDH gaan eveneens verder achteruit met bijna 5 procentpunt en komen uit op 9,3 procent van de stemmen.

Grote winnaar in de politieke barometer zijn de groenen van Ecolo. Zij zitten de PS op de hielen en worden de tweede partij in Wallonië, met 22 procent van de stemmen. Dat is bijna 14 procentpunt meer dan bij de vorige federale verkiezingen. Ook de PTB van Raoul Hedebouw zit verder in de lift en is de vierde partij in Wallonië met bijna 14 procent van de stemmen.

Brussel voor de groenen

Ook voor Brussels MR-kopstuk Didier Reynders is de politieke barometer geen goed nieuws, want ook in de hoofdstad boert zijn partij verder achteruit. Met 15,5 procent van de stemmen komen de Franstalige liberalen uit op de derde plaats, een achteruitgang van 7,6 procentpunt ten opzichte van de verkiezingen van 2014.

De PS in Brussel herstelt zich van de vorige barslechte peiling en zou met 19 procent de tweede partij worden mochten er vandaag verkiezingen zijn. Dat is wel nog altijd bijna 6 procentpunt minder in vergelijking met de vorige federale verkiezingen.

Winst is er voor Ecolo, dat - net als bij de vorige peiling - de grootste partij in Brussel wordt. De groenen halen 21,5 procent van de stemmen, een winst van 11 procentpunt als we vergelijken met 2014. PTB-PVDA gaat er ook fors op vooruit en komt uit op bijna 12 procent van de stemmen, goed voor een vierde plaats.

De grootste Vlaamse partij in Brussel zou de N-VA worden, met 4,2 procent.

Bekijk: Ivan De Vadder zet de voornaamste conclusies op een rij.

Videospeler inladen...

De peiling van KANTAR is uitgevoerd in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. Ze is in de periode van 25 maart tot en met 15 april telefonisch afgenomen bij 759 stemgerechtigde Brusselaars, en in de periode van 25 maart tot en met 14 april bij 1.004 stemgerechtigde Franstaligen in Wallonië. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. 

Meest gelezen