Militante republikeinse groepering New IRA geeft moord op Noord-Ierse journaliste toe

De militante republikeinse groepering New IRA heeft toegegeven achter de moord op de Noord-Ierse journaliste Lyra McKee te zitten. De organisatie biedt in een brief aan lokale media haar "oprechte excuses" aan. De politie heeft intussen een vrouw van 57 opgepakt in verband met de moord.

"Tijdens een aanval op de vijand is Lyra McKee, die naast de vijandelijke troepen stond, op tragische wijze om het leven gekomen", luidt het in de brief. De groepering biedt voorts haar "oprechte verontschuldigingen aan aan de partner, familie en vrienden van Lyra McKee". De mededeling werd geverifieerd door middel van een codewoord, meldt The Irish News.

De 29-jarige journaliste werd donderdag neergeschoten bij gewelddadige onlusten in Creggan, een buitenwijk van de stad Londonderry, die ook wel Derry wordt genoemd. Ze stond naast de politie en werd getroffen door een kogel in het hoofd. McKee overleed later in het ziekenhuis.

Volgens de groepering waren de rellen voorafgaand aan de dood van de journaliste uitgelokt door de politie. "We hebben onze vrijwilligers opgedragen om in de toekomst bij het aanvallen van de vijand uiterst voorzichtig te zijn en er zijn daartoe ook maatregelen genomen", klinkt het.

In verband met het moordonderzoek heeft de politie vanochtend een vrouw van 57 opgepakt. Twee jonge mannen van 18 en 19 die eerder verdacht waren, zijn zondagavond zonder aanklacht weer vrijgelaten.

Het New IRA ontstond in de periode 2011-2012 toen verschillende kleinere groeperingen samensmolten. Daaronder was de Real IRA, dat zich in 1998 afscheurde van het IRA (het Iers Republikeins Leger) uit onvrede met het Goedevrijdagakkoord.  Het IRA sloot dat vredesakkoord in 1998 met de Britse regering om een eind te maken aan de 'Troubles', drie decennia van geweld in Noord-Ierland. Het katholieke IRA wilde het Noorden verenigen met de rest van het Ierse eiland, terwijl (protestantse) unionisten Noord-Ierland absoluut bij Groot-Brittannië wilden houden. Dat conflict eiste meer dan 3.600 doden.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen