Nieuw recyclagepark voor Zoutleeuw en Linter krijgt vorm

Op de grens tussen Zoutleeuw en Linter zijn de werken voor een gloednieuw recyclagepark gestart. Dat nieuwe park moet de oude containerparken van Zoutleeuw en Linter vervangen. Die liggen in woonzones en zorgen vaak voor gevaarlijke situaties.

De werken aan het nieuwe recyclagepark voor beide gemeenten zijn gestart. Begin 2020 gaat het park open. "Dit nieuwe recyclagepark ligt echt op de grens tussen Linter en Zoutleeuw. We hebben elkaar een paar jaar geleden gevonden in de wens om onze oude containerparken te vervangen. Beide oude parken liggen ook in woonzones. We zijn dan samen op het idee gekomen om een nieuw, gezamenlijk recyclagepark boven de doopvont te houden. De aankoop en de praktische installaties zijn gebeurd door Ecowerf, de gemeenten gaan de uitbaatkosten betalen", zegt de burgemeester van Linter, Marc Wijnants. 

De oude containerparken van Zoutleeuw en Linter worden nu al veel gebruikt. In Linter kregen ze vorig jaar 7.000 keer bezoek, in Zoutleeuw 17.500 keer. Ecowerf investeert ongeveer 1,2 miljoen euro in dit nieuwe project. 

Veiligere locatie 

Het oude containerpark van Linter ligt in een woonzone. "We zijn heel blij met de verhuis. Want al die vrachtwagens in een woonzone, dat zorgde voor hinder en overlast. Bovendien stonden mensen vaak op straat te wachten. Hier op de nieuwe site is de veiligheid beter gegarandeerd. Men kan hier rustig parkeren en op z'n beurt wachten op het nieuwe park zelf. We gaan dus echt vooruit qua veiligheid en comfort." 

Besparingsmaatregel 

Ecowerf wil minder containerparken en heeft daar een masterplan voor klaar. Bovendien wilden de gemeenten ook op hun containerparken besparen. "Wij besparen ook dankzij dit initiatief. We besparen jaarlijks per gemeente 75.000 euro. We moeten maar met twee gemeenten één park onderhouden", aldus de burgemeester. "Bovendien wordt in het nieuwe park DifTar ingevoerd, het systeem waarbij de vervuiler betaalt. Iedereen betaalt in functie van zijn eigen afvalberg. Je betaalt per gewicht. Zo doet iedereen een realistische bijdrage." 

Open recyclageparken 

De bedoeling is ook dat je op termijn als gebruiker in alle recyclageparken van Ecowerf terecht kunt en niet alleen maar in die van je gemeente. "Je bent in de toekomst niet meer gebonden aan je eigen recyclagepark. Als je dus in Leuven werkt en in Linter woont zal je op termijn in beide parken terecht kunnen", aldus burgemeester Marc Wijnants.  
 

Meest gelezen