Video player inladen...

Nobelprijswinnares Nadia Murad: "Duizenden IS-strijders lopen vrij rond of worden vastgehouden maar zonder proces"

De internationale gemeenschap moet dringend IS-strijders gaan berechten voor ze hun straf kunnen ontlopen. Dat is gezegd in de  VN-Veiligheidsraad in New York. Die wijdde een zitting aan seksueel geweld in conflictgebieden. 

Dat terreurgroep IS in Irak en Syrië duizenden Jezidi-vrouwen en meisjes misbruikte als seksslavinnen is al lang geen geheim meer. Samen met andere slachtoffers van seksueel geweld brak Nadia Murad de stilte in de hoop op gerechtigheid.

"Hopelijk leiden onze getuigenissen ertoe dat IS-strijders berecht zullen worden", zei Nobelprijswinnares Murad in New York.

Geen enkele IS-strijder is tot nu toe berecht, laat staan veroordeeld voor seksueel geweld. Amal Clooney, activiste, juriste en vrouw van George Clooney, helpt de Jezidi-vrouwen in hun strijd maar ze waarschuwt:

"Laten we niet vergeten dat de misdaden van IS tegen vrouwen en meisjes ongezien zijn in de moderne tijd. Maar de kwestie om IS-strijders te berechten, is geen prioriteit. Als we nu niets doen, zal het te laat zijn. "

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen