Nog altijd code rood in Antwerpse heides: "Blijf uit de buurt want brandgevaar"

Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos geldt nog altijd code rood in de natuurgebieden in Antwerpen. Door de droogte is er nog steeds een verhoogd brandrisico. "Je kunt er dan ook het beste wegblijven", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het agentschap.

Sinds donderdagmiddag is het brandrisico in Antwerpen van kracht. Op die dag is code oranje verhoogd naar rood, het hoogste risico. In Limburg is dat anders. Daar wordt code rood niet gehandhaafd. Het is weliswaar net zo droog, maar de vegetatie is er nu eenmaal anders. Daar zijn namelijk minder grote heides.

"Het heeft sinds donderdagmiddag nog altijd niet geregend", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos. "De vegetatie in Antwerpen is dus erg droog. Dat komt ook door de droge zomer van vorig jaar."

Een brand kun je blussen, maar zo’n grote oppervlakte kun je kunstmatig niet van water voorzien

Marie-Laure Vanwanseele, Agentschap voor Natuur en Bos

Kunstmatig nat houden dan? Is dat een optie? Volgens Vanwanseele niet. "Daar heb je in Antwerpen veel te veel heides voor. Want het gaat om erg veel hectaren. Een brand kun je blussen, maar zo’n grote oppervlakte kun je kunstmatig niet van water voorzien."

Uitzonderlijk

Daarnaast is er afgelopen weekend een oostenwind over ons land geraasd. En die wind kent van nature heel erg weinig vocht. De natuurgebieden hebben dus met droge lucht te maken gehad. Het gaat vooral om grassoorten zoals de pijpenstrootjes die kurkdroog staan. "Veel droger dan afgelopen jaren het geval was."

Het is afgeraden om er in de natuur te wandelen, omwille van het grote risico

Marie-Laure Vanwanseele

"Het is afgeraden om er in de natuur te wandelen, omwille van het grote risico." Dat is dan ook het advies van Vanwanseele. "En die waarschuwing is uitzonderlijk, want dat we zo snel naar code rood hebben moeten opschalen, is bijna uniek te noemen."

Extra waakzaam

Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, zal de brandweer met groot materieel uitrukken. Ook wordt er extra materiaal en mankracht ingezet, de brandtorens zijn overdag bemand.

In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant geldt code groen, aangezien daar volgens het Agentschap Natuur en Bos nog weinig brandgevaar is.