ORF

Ophef in Oostenrijk over "De stadsrat", een gedicht dat migranten en ratten op één lijn plaatst

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz is niet te spreken over een gedicht dat een lid van zijn radicaal-rechtse coalitiepartner FPÖ geschreven heeft. In "Die Stadratte" ("De stadsrat") maakt Christian Schilcher de vergelijking tussen migranten en ratten. Kurz eist verduidelijking van de FPÖ, Schilcher zelf zegt dat het niet zijn bedoeling was om te beledigen of te kwetsen.

De tekst is geschreven door Christian Schilcher, de viceburgemeester van Braunau-am-Inn, in Opper-Oostenrijk, een deelstaat in het noorden van het land. Schilcher is lid van de radicaal-rechtse FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs), die sinds 2017 deel uitmaakt van de Oostenrijkse regering. De tekst verscheen in een plaatselijk krantje van de FPÖ in Braunau-am-Inn.

Onder de titel "Die Stadratte" ("De stadsrat", nvr) wordt in het gedicht kritiek geuit op migranten. "Net zoals wij hier beneden leven, zo moeten andere ratten dat ook doen, als gast of als migrant moeten zij met ons de manier van leven delen. Of zich anders snel wegscheren". En: "Als je twee culturen mengt, is dat alsof je hen zou vernietigen."

De woordkeuze is weerzinwekkend, onmenselijk en diep racistisch. Hier is geen plaats voor in Oostenrijk.
Premier Sebastian Kurz

De centrum-linkse oppositie is niet te spreken over de tekst. Maar ook premier Sebastian Kurz, van de conservatieve partij ÖVP (Österreichische Volkspartei), is verbolgen. Hij eist dat zijn regeringspartner FPÖ zich "ogenblikkelijk en ondubbelzinnig" distantieert van het gedicht. "De woordkeuze is weerzinwekkend, onmenselijk en diep racistisch", liet hij aan het Oostenrijkse persagentschap APA weten. "Hier is geen plaats voor, niet in Opper-Oostenrijk, niet in heel Oostenrijk." Hij vraagt dat de FPÖ opheldering brengt.

"Provoceren, maar niet beledigen of kwetsen"

Schilcher zelf zegt dat hij wilde provoceren, maar dat hij niemand heeft willen beledigen of kwetsen. Het was de bedoeling om met het gedicht "veranderingen te beschrijven, vanuit het standpunt van een dier dat de stad van beneden uit observeert, een rat. Veranderingen die ikzelf en anderen terecht bekritiseren." Hij excuseert zich wel omdat hij voorbijgegaan is aan de connotatie die aan de vergelijking tussen mensen en ratten verbonden is. In nazi-propaganda werden Joden ratten genoemd.

De FPÖ heeft nog niet officieel gereageerd op de heisa. Impliciet verwijst FPÖ-voorzitter en vicepremier Heinz-Christian Strache er wel naar op zijn Facebookpagina. "De huidige hetze en campagne tegen onze partij tonen aan dat onze concurrenten heel erg zenuwachtig worden in de aanloop naar de Europese verkiezingen eind mei, zeker sinds we in de meest recente peiling de SPÖ hebben ingehaald."

Meest gelezen