Overgrote meerderheid van de Belgen voor verlaging van de pensioenleeftijd

Zowel in Vlaanderen en Wallonië als in Brussel is een overgrote meerderheid voor een verlaging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 65 jaar. Dat blijkt uit de politieke barometer van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre. 36 procent van de ondervraagde Vlamingen geeft aan niet te gaan stemmen mocht er geen opkomstplicht zijn.

Mocht u er nog aan twijfelen: voor de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd van 65 naar 67 blijkt er geen draagvlak te zijn. 75 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt dat de pensioenleeftijd opnieuw naar 65 jaar moet worden verlaagd. In Brussel (71 procent) en Wallonië (81 procent) wordt daar op dezelfde manier tegen aangekeken.

De regering-Michel besliste in 2015 om de pensioenleeftijd tegen 2030 op 67 jaar te brengen. De maatregel was verrassend, want geen enkele partij had tijdens de campagne in 2014 aangegeven dat te willen. Al in 2015 gaf een peiling door het onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund aan dat driekwart van de Belgen tégen was, maar volgens minister van Pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) was de verhoging noodzakelijk om het systeem betaalbaar te houden. 

Ruim een maand voor de verkiezingen is in Vlaanderen ook gepeild naar de bereidheid om te gaan stemmen. 59 procent van de ondervraagden is het niet eens met de stelling "Als er geen opkomstplicht was, ging ik op 26 mei niet stemmen".  36 procent geeft aan inderdaad niet te gaan stemmen, mocht er geen opkomstplicht bestaan. 

De volledige resultaten van de politieke barometer in opdracht van VRT NWS, De Standaard, RTBF en La Libre Belgique  kan u vanaf morgenvroeg 3 uur terugvinden op vrtnws.be.

Meest gelezen