Video player inladen...

Race tegen de tijd om Notre-Dame in Parijs waterdicht te maken voor de regenbuien

In Parijs wordt in allerijl een tijdelijke overkapping aangebracht boven het door brand verwoeste dak van de kathedraal van de Notre-Dame. Dat moet voorkomen dat er nog meer schade wordt aangericht, want de volgende dagen wordt er storm en regen verwacht.

Vandaag zijn klimmers begonnen met het aanbrengen van een canvasafdekking boven de Notre-Dame. Het gaat om een tijdelijke bescherming, want morgen wordt er hevige regen verwacht.

Vorige week is het dak van de kathedraal in de vlammen opgegaan. Dat wil niet zeggen dat het gebouw nu volledig open is; dat is enkel het geval op de plaats waar de torenspits ingestort is. Onder dat verdwenen dak zijn er nog wel de stenen gewelven, maar over de stabiliteit daarvan zijn er grote twijfels. Mogelijk zouden die niet in staat zijn om het opgevangen regenwater te dragen en zouden ze alsnog kunnen instorten. Dat zou dan de stabiliteit van het gebouw nog meer in het gedrang kunnen brengen.

Er wordt gevreesd dat de toch al instabiele stenen gewelven boven de kerk zouden kunnen instorten door het regenwater

De voorbije week zijn houten steunbalken aangebracht. Een groot deel daarvan waren op maat geleverd door het bedrijf Artbois uit de Belgische provincie Luxemburg. Die houden het water echter niet tegen en daarom is nu besloten om een tijdelijke overkapping in canvas aan te brengen. Op termijn zou er een volledige "paraplu" boven het grootste deel van de kathedraal worden aangebracht.

De gewelven boven het schip van de gotische kathedraal blijven dus de zwakste plek. Die hebben al zwaar te lijden gehad onder de hitte van de brand, onder het puin van het dak en dus ook door het bluswater. Veel extra regen zou die gewelven kunnen doen instorten en dan zou de schade in het gebouw nog verder kunnen oplopen.

Bekijk hieronder beelden van de werkzaamheden aan de Notre-Dame:

Video player inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.