Recyclagebedrijf Galloo Menen mag als eerste elektrische wagens ontmantelen

Recyclagebedrijf Galloo in Menen is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat batterijen uit wagens mag halen. Hierdoor krijgen de batterijen een tweede leven als opslagstation of reservebatterij.

Recyclagebedrijf Galloo is het eerste erkende bedrijf dat batterijen uit wagens mag halen. Dat is nodig omdat een batterij die niet meer volledig oplaadt, niet meer in staat is om een auto vooruit te trekken. In Vlaanderen rijden er al zo'n 36.000 elektrische wagens. "Hoog tijd voor een volgende stap binnen het recyclageproces", vond algemeen directeur van Galloo Rik Naert. "Vroeger moesten we ons aanpassen aan de eerste airco's die in de wrakken zaten die wij verwerkten. Dit is nu de volgende stap."

Gevaarlijke taak

Zo'n batterij uit een auto halen kan gevaarlijk zijn, want ze kunnen vuur vatten door de hoge voltage. Zelfs het blussen van zo'n elektrische wagen is riskant. Daarom krijgen de medewerkers van Galloo een speciale opleiding. Door het gevaar voor elektrocutie dragen de technici altijd speciale, isolerende handschoenen.

Tweede leven

Febelauto, een organisatie voor afgedankte wagens, zorgt voor de ophaling van de batterijen. Dat gebeurt op de meest duurzame manier: zo'n batterij wordt dan gebruikt als laadstation of reservebatterij. Ze kunnen ook volledig gerecycleerd worden.

Opmars

Het aantal inschrijvingen van elektrische wagens is in het eerste kwartaal van 2019 al verdubbeld. Koen Van Den Heuvel is enthousiast: "De opmars van elektrische wagens is pas gestart, maar het is een belangrijke evolutie voor de vergroening van het verkeer." De minister kreeg deze voormiddag de eer om het nieuwe bedrijf te openen én zelf een elektrische wagen te ontmantelen.

Meest gelezen